Proiectul studiOpera a oferit până acum tinerilor artişti ai Operei Naţionale Bucureşti posibilitatea de a participa la cursuri de specializare susţinute de mari personalităţi ale artei lirice, profesori la Accademia Teatro alla Scala din Milano. Proiectul studiOpera este implementat de către Opera Naţională Bucureşti (ONB) - prin Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” (SEOB) - în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi SVASTA ICG România şi cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni!".

Ultimul an al proiectului oferă tinerilor artişti ai ONB posibilitatea de afirmare într-unul din cele mai importante teatre lirice din lume, Scala din Milano. Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” a primit anul acesta invitaţia din partea Accademiei Teatro alla Scala de a susţine un concert cu pian în cadrul unui eveniment devenit deja o tradiţie, "Ospitalità delle Accademie Internazionali". Prin acest program, Accademia invită în fiecare an o instituţie muzicală (studio de operă) sau de învăţământ superior de specialitate să fie reprezentată la Milano de cei mai talentaţi tineri artişti, cu vârsta de până la 35 de ani.

Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” va fi reprezentat de soprana Irina Iordăchescu, baritonul Ionuţ Pascu (formatori în cadrul proiectului studiOpera) şi mezzosoprana Sorana Negrea, care a debutat în cariera artistică pe scena SEOB. Artiştii vor fi însoţiţi de maestrul corepetitor Ioana Maxim (formator studiOpera) şi Anda Tabacaru Hogea, coordonator SEOB şi manager de proiect studiOpera. Concertul va avea loc joi, 23 februarie, ora 17.00, în foaierul „Arturo Toscanini” al Teatrului Scala din Milano. Programul va cuprinde unele dintre cele mai cunoscute pagini din opere cum sunt La Traviata de Giuseppe Verdi, I Pagliacci de Ruggero Leoncavallo, Lakmé de Léo Delibes, Andrea Chénier de Umberto Giordano, Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, dar publicul italian va putea asculta şi lied-uri din creaţia compozitorilor români George Enescu, Marţian Negrea şi Aurel Eliade.

În ziua următoare, 24 februarie, tinerii artişti români vor participa la cursul de canto predat la Accademia Teatro alla Scala de soprana Luciana Serra. Domnia sa a fost prezentă zilele trecute la Opera Naţională Bucureşti pentru a susţine modulul de Exerciţii funcţionale de tehnică vocală în cadrul proiectului studiOpera, curs care s-a bucurat de mare succes printre participanţi. O aşteptăm din nou pe Luciana Serra la Bucureşti, pentru a doua perioadă a cursului, la finalul acestei luni.