Jurnalista Anne Applebaum, castigatoare a Premiului Pulitzer in 2004, va dialoga cu Horia-Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu in cadrul conferintei „Gulagul. Ce stim acum", ce va avea loc luni, 28 noiembrie 2011, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38).

„Gulagul. Ce stim acum"Foto: Afis

Evenimentul este organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) in parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer, Editura Humanitas, Institutul Polonez si Institutul Cultural Roman.

In cadrul evenimentului va avea loc lansarea volumului Gulagul. O istorie de Anne Applebaum, aparut la Editura Humanitas cu sprijinul IICCMER. Cea mai recenta carte a ei, Gulag. O istorie, castigatoare a Premiului Pulitzer pentru non-fictiune, prezinta istoria sistemului concentrationar sovietic, descriind viata de fiecare zi din lagare.

Anne Applebaum (n. 1964, Washington) este jurnalistă, cu o importantă carieră la publicaţii precum The Spectator, Daily Telegraph, Sunday Telegraph, Washington Post şi The Economist. A publicat articole şi în New York Review of Books, Foreign Affairs şi Wall Street Journal. Profesia i-a îngăduit să fie martora tuturor evenimentelor semnificative care au dus la căderea regimurilor comuniste din Europa şi la transformarea lor în regimuri democratice. A studiat la Yale şi la London School of Economics, specializându-se în istorie şi în relaţii internaţionale, fapt care de bună seamă a contribuit la alegerea subiectelor cărţilor sale: Between East and West şi Gulag. A History. Pentru impresionantul volum despre Gulag a fost distinsă în 2004 cu prestigiosul Premiu Pulitzer, acordat în fiecare an celor mai buni ziarişti, scriitori şi compozitori americani. Anne Appleabaum trăieşte în Polonia şi este căsătorită cu Radosław Sikorski, de asemnea jurnalist, dar cunoscut mai ales ca ministru al apărării şi ministru de externe în ultimele guverne polone.

Accesul publicului este liber.