Cardinalul Gianfranco Ravasi la Conferintele Ateneului Român

Curtea Neamurilor – un spatiu al dialogului dintre credintă si necredintă

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 3 octombrie 2011, 17:40 Actualitate | Cultură


Cardinalul Gianfranco Ravasi si H.R.Patapievici in dialog la Ateneul Roman
Foto: ICR
„Atrium gentium / Il Cortile dei Gentili / Curtea Neamurilor“, un program dedicat dialogului între cei care cred si cei care nu cred, lansat de Consiliul Pontifical pentru Cultură în luna martie a acestui an, ajunge în această toamnă la Bucureşti. Seria evenimentelor se deschide marti, 11 octombrie 2011, ora 18.00, la Ateneul Român, cu lansarea, în prezenta autorului, Cardinalul Gianfranco Ravasi, a cărtii Întrebări privitoare la credintă. 150 de răspunsuri la întrebările celor care cred si ale celor care nu cred (Editura Humanitas, 2011).

De la ora 19.00, Cardinalul Gianfranco Ravasi si Horia-Roman Patapievici vor purta un dialog pornind de la tema: Întrebări esentiale. Putem vorbi împreună despre Dumnezeu?. Întâlnirea are loc în cadrul Conferintelor Ateneului Român. Miercuri, 12 octombrie 2011, de la ora 18.00, Cardinalul Gianfranco Ravasi va prezida împreună cu Andrei Plesu, la New Europe College, colocviul „Ratiunea si antinomiile credintei. Dialogul dintre cei ce cred si cei ce nu cred“.
Evenimentul „Atrium gentium / Il Cortile dei Gentili / Curtea Neamurilor“  de la Bucuretti, organizat de Institutul Cultural Român, Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas, Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun si Nunţiatura Apostolică din România, are loc în cadrul vizitei oficiale a Cardinalului Gianfranco Ravasi, presedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, la invitatia Ministerului Culturii si Patrimoniului National.

Inspirat de faimoasa „curte a neamurilor“ din preajma Templului din Ierusalim, atestată din vremea lui Antioh al III-lea (223-187 a.C.), unde oameni de apartenenţe etnice, religioase şi culturale diverse puteau veni spre a cunoaste mai bine credinţa fiilor lui Israel, programul lansat de Consiliul Pontifical pentru Cultură (www.atriumgentium.org/ www.ilcortiledeigentili.com) reprezintă un spaţiu de dialog şi dezbatere. Dezvoltat în jurul temelor credinţei, demersul oferă un cadru de întâlnire şi cunoaştere reciprocă între lumea celor care cred şi a celor care nu cred în Dumnezeu. Curtea Neamurilor se întemeiază pe convingerea că participarea comună la căutarea sensului poate conduce la lărgirea orizontului fiecărei viziuni şi conştiinţe. „Cred că Biserica ar trebui şi astăzi să deschidă o curte a neamurilor, unde oamenii să poată într-un fel să se raporteze la Dumnezeu, fără să-L cunoască şi înainte de a fi găsit calea spre taina Sa, pe care o slujeşte viaţa interioară a Bisericii. Dialogului cu religiile trebuie astăzi să i se adauge mai ales dialogul cu cei pentru care religia este ceva străin, cu cei pentru care Dumnezeu este necunoscut şi care, totuşi, nu ar vrea să rămână pur şi simplu fără Dumnezeu, ci ar dori să se apropie de El cel puţin ca faţă de Cel ce este necunoscut.“ – Papa Benedict XVI (2009).

Născut în 1942, preot din 1966, fost prefect al Bibliotecii Ambroziene din Milano şi profesor de exegeză a Vechiului Testament la Facultatea de Teologie a Italiei de Nord, Gianfranco Ravasi este ales în 2007 arhiepiscop, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Cultură, al Comisiei pentru bunurile culturale ale Bisericii şi al Comisiei de arheologie sacră. În urma Consistoriului din noiembrie 2010 devine Cardinal al Bisericii Catolice. Biblist, autor a numeroase cărţi, între care un monumental comentariu la Psalmi în trei volume, la Iov, Cântarea Cântărilor, Qohelet, Eminenţa sa Cardinalul Gianfranco Ravasi este cunoscut de asemenea pentru contribuţiile sale în mass-media. Este membru al Congregaţiei pentru educaţia catolică, a Consiliului pontifical pentru dialogul interreligios şi al Consiliului pontifical pentru noua evanghelizare.

Potrivit ICR, programul intalnirilor ​Cardinalului Gianfranco Ravasi este urmatorul:

- Marti, 11 octombrie 2011, Ateneul Român, ora 18.00

Lansarea cărtii Întrebări privitoare la credintă. 150 de răspunsuri la întrebările celor care cred si ale celor care nu cred de Gianfranco Ravasi, publicată la Editura Humanitas. Traducerea din limba italiană este semnată de Anamaria Gebăilă şi Bogdan Chioreanu. Autorul va fi prezent la eveniment.

- Marti, 11 octombrie 2011, Ateneul Român, ora 19.00
Întrebări esentiale. Putem vorbi împreună despre Dumnezeu?
Dialog între Cardinalul Gianfranco Ravasi si Horia-Roman Patapievici
Tema centrală a dialogului este relatia dintre viziunea umanistă (rationalistă, laică) si spiritualitatea izvorâtă din credintă. Demersul porneste de la premisa că respectul fată de celălalt nu se reduce la acceptarea unui fapt, ci include dorinta de a-i întelege ratiunile, sensibilitatea, întrebările – de a-l lua în serios. Abordând problema culturii ca posibilă punte între cei care cred si cei care nu cred, dialogul se va deschide către raporturile între etica omului contemporan, nelinistea metafizică si constiinta misterului. 
La finalul întâlnirii va avea loc o sesiune de autografe, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

- Miercuri, 12 octombrie, New Europe College (Str. Plantelor 21, Bucuresti), ora 18.00
Ratiunea si antinomiile credintei. Dialogul dintre cei ce cred si cei ce nu cred
Colocviu co-prezidat de Cardinalul Gianfranco Ravasi si Andrei Plesu
Invitati: Vlad Alexandrescu, Alexander Baumgarten, Francisca Băltăceanu, Andrei Cornea, Michel Kubler, Anca Manolescu, Dan C. Mihăilescu

Biletele pentru dezbaterea din 11 octombrie vor fi puse în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român începând de marti, 4 octombrie. Pretul unui bilet este 10 lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

992 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by