Un nou studiu american arată că decizia bruscă a Chinei de a renunța la măsurile stricte contra răspândirii COVID-19 ar fi putut duce la aproape 2 milioane de decese în plus în cele două luni care au urmat, transmite Reuters.

Coronavirus ChinaFoto: Andy Wong / AP - The Associated Press / Profimedia

Studiul realizat de Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle, organizație finanțată de guvernul federal, a fost realizat pe baza unui eșantion de date privind mortalitatea publicate de unele universități din China și a unor căutări pe internet.

Acesta a relevat că un număr estimat de 1,87 milioane de decese în exces din toate cauzele au avut loc în rândul persoanelor cu vârsta de peste 30 de ani între decembrie 2022 și ianuarie 2023 și au fost observate în toate provinciile din China continentală, cu excepția Tibetului.

Decizia luată de China în decembrie anul trecut, de a pune capăt politicii zero-COVID ce era aplicată de trei ani (care includea testări în masă și carantine extinse) a dus la o creștere masivă a numărului de spitalizări și decese despre care experții în sănătate spun că nu au fost raportate de guvern.

Studiul, publicat joi în JAMA Network Open, a indicat că numărul de decese în exces a depășit cu mult estimările oficiale ale guvernului chinez din ianuarie, potrivit cărora 60.000 de persoane cu COVID-19 au murit în spital de când politica zero-COVID fusese abandonată cu o lună înainte.

În cadrul studiului, cercetătorii au efectuat o analiză statistică folosind informații din necrologurile publicate și date din căutările pe Baidu, un popular motor de căutare pe internet din China.

China s-a ferit să mai dea date despre decesele Covid

„Studiul nostru privind excesul de decese legate de ridicarea politicii zero-COVID în China stabilește o estimare de referință derivată empiric. Aceste constatări sunt importante pentru înțelegerea modului în care propagarea bruscă a COVID-19 în cadrul unei populații poate avea un impact asupra mortalității populației", au scris cercetătorii.

Experții din domeniul sănătății la nivel mondial au solicitat în mod repetat Chinei să dezvăluie mai multe date, pe măsură ce au început să apară informații despre creșterea numărului de spitalizări și decese și, mai ales, în contextul în care amenințarea noilor variante a devenit îngrijorătoare.

China a încetat să mai raporteze bilanțurile oficiale zilnice privind mortalitatea la sfârșitul anului 2022. Organizația Mondială a Sănătății afirmă că au existat 121.628 de decese cauzate de COVID în China, dintr-un număr total de aproape 7 milioane de decese la nivel mondial.

O provincie chineză a publicat pentru scurt timp pe site-ul său în luna iulie date care arătau că incinerările au crescut cu 70% în primul trimestru al acestui an, dar datele au fost ulterior șterse.

În februarie, liderii Chinei au declarat o „victorie decisivă" asupra COVID. Dar virusul încă face ravagii în țară, iar joi oficiali din domeniul sănătății de la Beijing au declarat că COVID este încă boala infecțioasă numărul unu în capitală, potrivit presei de stat chineze.

Autoritățile au spus că o nouă variantă Omicron - EG.5 sau „Eris", numită după zeița greacă a conflictului și a discordiei, ca fiind tulpina dominantă în prezent în China.

„Biroul Național de Control și Prevenire a Bolilor a spus că proporția noii variante EG.5 a crescut de la 0,6% în aprilie la 71,6% în august, devenind tulpina dominantă în majoritatea provinciilor din China", a scris Global Times.