Un studiu publicat recent de revista de specialitate Nature a descoperit un efect secundar al vaccinurilor anti-Covid, și anume legat de ochi. Acestea cresc de peste două ori riscul formării de ocluzii vasculare netratabile, la nivelul retinei, scrie publicația.

Examinare oftalmologicăFoto: Dr P. Marazzi / Sciencephoto / Profimedia Images

Studiul este intitulat „Risk assessment of retinal vascular occlusion after COVID-19 vaccination” (Evaluarea riscului de ocluzie vasculară retiniană după vaccinarea împotriva COVID-19) și a fost publicat, în 3 mai, în revista „Nature”.

Este luată în discuție o problemă de afectare a ochilor, care, cel puțin în starea actuală de dezvoltare a medicinei, e practic iremediabilă.

„Pe măsura trecerii timpului, devine mai clară amploarea efectelor asupra sănătății umane cauzate de vaccinurile experimentale. Iar acestea sunt și negative. „Dar, în loc să reglementeze mai strict, Uniunea Europeană face acum un salt înainte, când vine vorba de substanțe ARNm”, comentează Frankfurter Allgemeine Zeitung în ediția online.

Dublul risc de ocluzie vasculară retiniană

Un total de șapte milioane de oameni au fost selectați pentru acest studiu. Cu toate acestea, doar puțin sub 750.000 vaccinați și aproximativ 3,8 milioane nevaccinați au mai rămas ca obiect al studiului, după ce subiecții au fost verificați pentru potențiale variabile de confuzie, cum ar fi anumite boli, medicamente și contraceptive. Această selecție a fost menită să prevină influențarea rezultatelor.

„Am putut demonstra un risc mai mare și o rată de incidență a ocluziei vasculare retiniene după vaccinarea împotriva Covid-19, după ce am exclus posibili factori de confuzie”, scriu cercetătorii. „Riscul de ocluzie vasculară a retinei, altul decât CRAO, a fost observat imediat la persoanele vaccinate împotriva SARS-CoV-2. Factorii de risc pentru ocluzia vasculară retiniană includ diabetul, hipertensiunea, obezitatea, boala coronariană și accidentul vascular cerebral”.

Luate împreună, rezultatele au arătat că „la doi ani după vaccinare, șansele pentru toate subtipurile (BRAO, BRVO, CRAO and BRVO) de ocluzie vasculară retiniană au crescut semnificativ în segmentul vaccinat”.

În concluzia studiului se afirmă: „Riscul global de ocluzie vasculară retiniană a fost, la doi ani, de 2,19 ori mai mare în segmentul vaccinat decât în ​​segmentul nevaccinat”. În plus, „nu au fost găsite diferențe între mărci și dozaje de vaccinuri”.