Descoperirea originilor COVID-19 este un imperativ moral și trebuie explorate toate ipotezele, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, în cel mai clar indiciu de până acum că această agenție ONU rămâne hotărâtă să afle cum a apărut acest virus, transmite Reuters.

Tedros GhebreyesusFoto: LAURENT GILLIERON / AFP / Profimedia

Wall Street Journal a dezvăluit recent că o agenție americană a ajuns la concluzia că pandemia a fost probabil cauzată de o scurgere involuntară din laboratoarele chinezești, ceea ce a crescut presiunea asupra OMS pentru a găsi răspunsuri.

Beijingul a respins această evaluare, care ar putea fi făcută publică în curând, după ce Camera Reprezentanților din SUA a votat în această săptămână pentru declasificarea ei.

„Înțelegerea originii COVID19 și explorarea tuturor ipotezelor rămâne: un imperativ științific, pentru a ne ajuta să prevenim viitoarele epidemii (și) un imperativ moral, de dragul milioanelor de oameni care au murit și al celor care trăiesc cu LongCOVID", a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus pe Twitter.

Mesajul a fost postat pe rețeaua de socializare pentru a marca trecerea a trei ani de când OMS a folosit pentru prima dată cuvântul „pandemie" pentru a descrie epidemia globală de COVID-19.

În 2021, o echipă condusă de OMS a petrecut săptămâni întregi în Wuhan, și în împrejurimile orașului unde au fost raportate primele cazuri la om, și a afirmat într-un raport comun că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la om prin intermediul unui alt animal, dar că e nevoie de investigații suplimentare.

China a susținut că nu sunt necesare alte vizite.

De atunci, OMS a înființat un grup consultativ științific privind agenții patogeni periculoși, dar nu a ajuns încă la nicio concluzie cu privire la modul în care a început pandemia, afirmând că lipsesc date esențiale.