Israelul nu a identificat dovezi care să lege varianta actualizată a vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer și BioNTech cu accidente vasculare, a anunțat joi Salman Zarka, directorul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului din această țară, citat de Reuters.

Vaccinuri PfizerFoto: Stephan Schulz / AFP / Profimedia

Anunțul acestuia a venit după ce Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), precum și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC), au declarat vinerea trecută că un sistem de monitorizare a siguranței a marcat vaccinul ca având o posibilă legătură cu un tip de accident vascular mai întâlnit la vârstnicii de peste 65 de ani.

Un accident vascular cerebral ischemic, cunoscut şi sub numele de ischemie cerebrală, este cauzat de blocajele arterelor care transportă sânge la creier.

FDA şi CDC au spus că alte studii ample, sistemul CDC de raportare a reacţiilor adverse generate de vaccin, bazele de date ale altor ţări şi bazele de date ale Pfizer-BioNTech nu au semnalat această problemă de siguranţă, adăugând că sunt necesare mai multe investigaţii.

„Deşi totalitatea datelor sugerează în prezent că este foarte puţin probabil ca semnalul din VSD (Vaccine Safety Datalink) să reprezinte un adevărat risc clinic, credem că este important să facem publice aceste informaţii”, au spus autorităţile sanitare americane.

Nici Israelul, nici UE n-au găsit o legătură între vaccinul anti-Covid și accidente vasculare

Vorbind despre situație joi, Salman Zakra a precizat că oficialii responsabili de sănătatea publică din Israel nu au reușit să găsească nicio legătură între administrarea vaccinului anti-Covid bivalent al Pfizer/BioNTech, „nici după ce ne-am întors și am reverificat toate datele noastre după anunțul făcut de FDA”.

În Israel 389.648 de persoane au primit acest vaccin actualizat care țintește varianta originală a coronavirusului și varianta Omicron.

Miercuri, Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat la rândul ei că nu a găsit semnale legate de siguranța vaccinului bivalent al Pfizer/BioNTech.

Vinerea trecută cele două companii au transmis într-o declaraţie că au fost avertizate cu privire la informaţii privind accidente vasculare cerebrale ischemice la persoanele de 65 de ani şi peste, după vaccinarea cu varianta actualizată a vaccinului.

„Nici Pfizer şi BioNTech, nici CDC sau FDA nu au observat constatări similare în numeroase alte sisteme de monitorizare din SUA şi la nivel global şi nu există dovezi care să ducă la concluzia că accidentul vascular cerebral ischemic este asociat cu utilizarea vaccinurilor COVID-19”, au adăugat acestea.