Vaccinul contra Covid-19 al Valneva provoacă un răspuns imun puternic cu mult mai puține efecte secundare decât cel Oxford/AstraZeneca, potrivit rezultatelor testelor clinice publicate luni, scrie Financial Times.

ValnevaFoto: Viennareport / ddp USA / Profimedia Images

Primele date din testele de faza a treia arată că participanții care au primit vaccinul Valneva au avut mai mulți anticorpi neutralizanți decât cei inoculați cu AstraZeneca.

Adam Finn, profesor la Universitatea Bristol și lider al echipei de testare clinică, a declarat că răspunsul imun a fost ”atât impresionant, cât și deosebit de încurajator”.

”Aceasta este o abordare mult mai tradițională a producției de vaccinuri decât cea a vaccinurilor folosite până acum în Marea Britanie, Europa și America de Nord, și aceste rezultate sugerează că acest vaccin candidat este pe cale să joace un rol important în învingerea pandemiei”, a adăugat acesta.

Vaccinul Valneva cu virus întreg ar putea fi autorizat în UE

Acest vaccin folosește tehnologia virusului întreg, inactivat, iar compania îl testează în comparație cu AstraZeneca, un produs deja aprobat în numeroase țări, nu în comparație cu un grup care primește placebo.

Acțiunile Valneva au scăzut cu 42% într-o singură zi, luna trecută, după ce Guvernul britanic a anunțat că va rupe contractul pentru achiziționarea a cel puțin 100 de milioane de doze. Londra a acuzat Valneva că a încălcat termenii contractului, idee respinsă vehement de companie.

În schimb, UE este în continuare interesată de vaccinul Valneva și își continuă negocierile.

Valneva a început demersurile prin care cere aprobarea vaccinului său în Marea Britanie și se pregătește să solicite și aprobarea condiționată a Uniunii Europene.

Niciun caz grav de Covid-19 nu a fost înregistrat în cadrul testelor de faza a treia, făcute pe mai mult de 4.600 de participanți.

Are puține efecte secundare și provoacă și un răspuns al celuleor T

Vaccinul Valneva a provocat și un răspuns al celulelor T, o parte importantă a sistemului imunitar uman.

Participanții la testele clinice ce au primit vaccinul Valneva au suferit în număr mult mai mic efecte secundare, nefiind consemnat niciun caz advers grav.

”Continuăm să credem că vom fi capabili să aducem o contribuție importantă la lupta globală contra pandemiei de Covid-19”, a spus directorul executiv al companiei, Thomas Linegbach.

”Aceste rezultate confirmă avantajele adesea asociate cu vaccinurile cu virus întreg inactivat”, a adăugat acesta.

Valneva a spus că pregătește teste clinice pentru copii cu vârste între 5 și 12 ani și o altă serie de teste clinice pentru a evalua performața vaccinului său, intitulat VLA2001, la cei care au nevoie de o doză booster.