De la 21 iulie, certificatul sanitar a devenit obligatoriu pentru a avea acces la tot felul de servicii în Franţa, precum locuri de agrement şi cultură cu peste 50 de persoane. În curând, acest certificat va fi necesar şi în restaurante, cafenele, toate mijloacele de transport şi toate tipurile de evenimente (saloane, târguri...). Pentru a obţine acest certificat sanitar, cetăţenii francezi trebuie fie să prezinte un test PCR negativ, fie un certificat care dovedeşte că au avut deja coronavirus sau că au primit cele două doze de vaccin, relatează La Libre Belgique, potrivit Rador.

Proteste in FrantaFoto: YouTube

Dar unii nu acceptă instituirea acestui certificat. De mai multe săptămâni, capitala franceză a devenit de altfel teatru de manifestaţii. Unii francezi merg mai departe, ameninţând mai mulţi profesionişti precum medici, patroni de restaurante şi chiar demnitari. O situaţie care merge prea departe, după părerea tuturor reprezentaţilor acestor profesii.

Deputata Patricia Mirallès le-a arătat colegilor noştri de la BFMTV un email de ameninţare pe care l-a primit recent. "Importăm şi fabricăm arme. Mai întâi, îi vom executa pe deputaţii care au colaborat, deoarece sunt ţintele cel mai uşor de atins. Apoi, Macron şi membrii guvernului vor fi executaţi de asemenea, îi vom omorî cu orice ocazie", se poate citi. Ameninţări de o violenţă neobişnuită care au determinat-o pe deputată să depună plângere.

Jean-Paul Ortiz, medic şi preşedinte al Confederaţiei sindicatelor medicale franceze, nu a fost scutit nici el. "Colaboraţionist idiot", "mai rău decât sub regimul de la Vichy", iată între altele insultele pe care le-a primit acest profesionist din sănătate. "Este o asimilare insuportabilă. Sunt medic, sunt aici pentru a îngriji persoane, sunt aici pentru a face totul ca ei să se vaccineze. Nu putem permite să se spună că suntem criminali colaboraţionişti, nu se poate", s-a revoltat el.

Dar în special persoanele care lucreză în HORECA au devenit fără voie ţinte preferate. După cum relatează "Le Parisien", ameninţările au devenit zilnice pentru mulţi patroni de restaurante şi cafenele. "Să nu vină la noi, putem concepe asta. Dar de aici până la a ne denigra, a ne insulta, a ne înjosi... Nu văd interesul", a afirmat un patron de restaurant din Chambéry.

În Moselle, în urmă cu câteva săptămâni, administratorul parcului de atracţii Walygator a fost chiar agresat violent de un vizitator şi a trebuit să fie dus la urgenţă. Confruntată cu creşterea violenţei şi a riscului, Uniunea profesiilor şi industriilor ospitalităţii a trimis guvernului o scrisoare în care cere intrarea în vigoare a unei infracţiuni legate de certificatul sanitar.