Vaccinurile anti-Covid folosite în Europa par să protejeze împotriva tuturor noilor variante, dar progresul în regiune rămâne ”fragil”, iar călătoriile internaționale ar trebui să fie evitate pentru a preveni răspândirea rapidă, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății, relatează The Guardian.

Aeroportul OtopeniFoto: Facebook/ Bucharest Airports

Numărul cazurilor oficiale raportate săptămânal a scăzut în Europa cu aproape 60%, de la 1,7 milioane la mijlocul lunii aprilie la aproape 685.000 săptămâna trecută, iar numărul deceselor e și el în scădere, a declarat joi directorul regional al OMS, Hans Kluge, dar ratele de incidență au rămas încăpățânat de mari în opt țări.

"Pandemia nu s-a terminat încă", a spus Kluge. „Creșterea mobilității și a interacțiunilor poate duce la o transmisie mai mare ... În fața unei amenințări continue și a unei noi incertitudini, trebuie să fim prudenți și să regândim sau să evităm călătoriile internaționale.”

Liderii europeni nu ar trebui să comită aceleași greșeli care au fost făcute în această perioadă anul trecut, care au dus la o creștere a cazurilor de Covid-19 și care au dus împovărarea sistemelor de sănătate, comunităților și economiilor.

Kluge a declarat că varianta B.1.617 identificată pentru prima dată în India a fost identificată în cel puțin 26 din cele 53 de țări din regiune, majoritatea cazurilor fiind legate de călătorii internaționale, dar transmiterea ulterioară are loc acum.

Kluge a spus că vaccinurile sunt eficiente împotriva noii tulpini, toate variantele care au apărut până acum răspund la „vaccinurile disponibile, aprobate”. Dar, din moment ce doar 23% dintre oamenii din regiune au primit o doză de vaccin și doar 11% au primit ambele doze, guvernele și cetățenii trebuie să continue să fie prudenți.

„Nici testarea și nici administrarea de vaccinuri nu înlocuiesc aderarea la măsuri precum distanțarea fizică și purtarea măștii în spațiile publice ...”, a spus Kluge. „Vaccinurile pot fi o lumină la capătul tunelului, dar nu putem fi orbiți de acea lumină.”

Citește și:

INSP: 12 cazuri de infectare cu tulpina care a făcut ravagii în India, confirmate până acum în România. Nu se poate vorbi despre transmitere comunitară