12 cazuri de infectare cu tulpina de coronavirus B.1.617.2, care a făcut ravagii în India, au fost confirmate până acum în țara noastră, anunță Institutul Național de Sănătate Publică, subliniind că "în acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară a liniei genetice B.1.617.2".

Coronavirus RomaniaFoto: Agerpres

3 dintre cazurile confirmate în țara noastră provin dintr-un focar din Colonia Bod, județul Brașov și sunt cetățeni indieni. Celelalte 9 cazuri sunt dintr-un focar din Orașul Popești-Leordeni, jud.Ilfov. Dintre acestea, 8 sunt cetățeni indieni, iar unul este cetățean român, caz secundar al unui cetățean indian. Nu a fost înregistrat niciun deces.

În total, în România au fost confirmate până acum 1.267 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 1.248 de cazuri cu tulpina britanică, 7 cu tulpina sud-africană și 12 cu tulpina braziliană.

Aceste cazuri s-au soldat cu 30 de decese, dintre care 27 cu tulpina britanică, 3 cu tulpina braziliană și niciunul cu tulpina sud-africană.

La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7 (tulpina britanică), având județ de infectare Suceava, a fost depistată mutația E484K.

La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351 (tulpina sud-africană), având județ de infectare Ilfov, a fost depistată mutația E484K.

La unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1 (tulpina braziliană), având "județ de infectare" municipiul București, a fost depistată mutația E484K.

INSP precizează că mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia.

Distribuția cazurilor cu noi tulpini: