După AstraZeneca au apărut probleme și cu Johnson & Johnson: Aceste două vaccinuri Covid-19, bazate pe aceeași tehnologie, sunt suspectate de a provoca un tip foarte rar de cheaguri de sânge, potrivit AFP.

Vaccinul Johnson & JohnsonFoto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia

- Ce am observat?-

În cazul AstraZeneca și Johnson & Johnson, suspiciunea a apărut după cazurile de tromboză (formarea cheagurilor de sânge) la câțiva oameni vaccinați.

Acestea nu sunt tromboze obișnuite, cum ar fi flebita simplă, ci tromboze foarte neobișnuite.

Pe de o parte, sunt atipice prin localizarea lor: afectează „venele creierului (tromboza sinusurilor venoase cerebrale)” și, într-o măsură mai mică, abdomenul, a declarat Agenția Europeană a Medicamentului pe 7 aprilie (EMA ) despre AstraZeneca.

Situație similară pentru Johnson & Johnson, la care s-a observat și „tromboza sinusurilor venoase cerebrale”, a subliniat marți autoritățile sanitare americane, FDA și CDC, care au suspendat utilizarea acestui vaccin în Statele Unite.

Pe lângă localizarea lor, aceste tromboze sunt interesante deoarece sunt însoțite de o scădere a nivelului de trombocite din sânge, celulele care ajută sângele să se coaguleze.

În mod paradoxal, acest lucru poate provoca hemoragii pe lângă cheagurile de sânge.

„Tratamentul pentru acest tip special de cheag de sânge este diferit de ceea ce ar fi administrat de obicei”, avertizează FDA și CDC.

Pe 7 aprilie, EMA a recunoscut pentru prima dată că aceste probleme foarte rare de sânge ar putea fi cauzate de vaccinul AstraZeneca.

Cele două vaccinuri sunt „cauza probabilă” a acestor evenimente foarte atipice, a estimat la rândul său marți un oficial al FDA, Peter Marks.

Vaccinul Johnson & Johnson este autorizat în Uniunea Europeană (sub numele Janssen), dar nu este încă administrat. AstraZeneca's este utilizat în UE, dar nu este încă licențiat în SUA.

- Ce motive?-

Deși încă nu este dovedit nimic, este din ce în ce mai probabil ca aceste probleme de sânge să fie legate de tehnica pe care se bazează aceste două vaccinuri.

Ambele sunt așa-numitele vaccinuri "vector viral": luăm un alt virus ca purtător, pe care îl modificăm astfel încât să poarte informații genetice în organism pentru a lupta împotriva Covid.

Și ambele folosesc un tip foarte comun de virus numit adenovirus ca purtător. AstraZeneca a optat pentru un adenovirus de cimpanzeu, Johnson & Johnson pentru un adenovirus uman.

Faptul că au fost observate probleme similare cu aceste vaccinuri "ar putea sugera că problema este legată de vectorul adenovirus", a declarat David Fisman, epidemiolog la Universitatea din Toronto, pe Twitter.

„Totul sugerează că este legat de vectorul adenovirus”, a adăugat, tot pe Twitter, Mathieu Molimard, specialist francez în farmacologie. Într-adevăr, „aceste cazuri nu au existat până în prezent cu vaccinurile ARN”, cele ale Pfizer / BioNTech și Moderna, care utilizează o altă tehnică, ARN mesager.

Rămâne de văzut dacă acest tip de problemă a sângelui este observată și cu vaccinul rus Sputnik V, care folosește și doi adenovirusuri ca vectori. Este autorizat în aproximativ șaizeci de țări pentru moment, dar nu în Uniunea Europeană sau în Statele Unite.

- Ce mecanisme?

Specialiștii vorbesc de un răspuns imun anormal și puternic cauzat de aceste vaccinuri.

Într-un studiu publicat online pe 28 martie și pe AstraZeneca, cercetătorii germani și austrieci au făcut legătura cu un alt mecanism deja cunoscut.

Fenomenul observat „seamănă clinic cu trombocitopenia indusă de heparină (HIT)”, scriu acești cercetători conduși de Andreas Greinacher (Universitatea din Greifswald).

HIT este o reacție imună gravă și rară declanșată la unii pacienți de medicamentul anticoagulant heparină.

Aceasta este „o explicație plauzibilă”, a comentat EMA pe 7 aprilie, solicitând studii suplimentare.

Cercetătorii germani și austrieci propun chiar să dea un nume fenomenului observat cu vaccinul AstraZeneca (acronimul englez VIPIT).

- Care este riscul?

Aceasta este întrebarea esențială.

În cazul AstraZeneca, pe 4 aprilie, au existat 222 de cazuri de aceste tromboze atipice din 34 de milioane de injecții efectuate în Spațiul Economic European (UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein) și Regatul Unit, potrivit EMA. Acest lucru a dus la 18 decese (începând cu 22 martie).

Trombozele au apărut „în decurs de două săptămâni de la vaccinare”, potrivit EMA.

În cazul Johnson & Johnson, autoritățile SUA au identificat șase cazuri.