Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a informat marți că a „luat decizia de a întârzia distribuirea” în Europa a vaccinului său unidoză împotriva Covid-19, după decizia autorităților sanitare americane de a recomanda „o pauză” privind utilizarea acestui ser în Statele Unite, informează AFP.

Vaccinul Johnson & JohnsonFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Principalele agenții federale americane din domeniul sănătății publice au recomandat suspendarea acestui vaccin întrucât vor să investigheze cazurile a șase persoane care au dezvoltat tromboze grave după ce au primit acest vaccin în SUA.

Johnson & Johnson „studiază la rândul său aceste cazuri împreună cu autoritățile europene din domeniul sănătății”, a precizat compania într-un mesaj transmis AFP.

  • Vaccinul contra Covid-19 dezvoltat de Johnson & Johnson, administrat în doză unică, a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), dar încă nu a fost utilizat în Uniunea Europeană.

Autoritățile sanitare americane au recomandat marți suspendarea vaccinului Johnson & Johnson după ce 6 persoane cărora le-a fost inoculat produsul au făcut tromboze. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite va ține o ședință pe această temă miercuri, pentru a analiza cazurile raportate.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți că a fost definitivată procedura pentru vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, fiind transmisă în teritoriu către direcţiile de sănătate publică.

Primele doze de vaccin de la Johnson & Johnson ar urma să ajungă în România miercuri, însă începerea vaccinării cu Johnson & Johnson ar putea fi însă amânată, în așteptarea unor indicații privind siguranța vaccinului de la Agenția Europeană a Medicamentului.

„Așteptăm o precizare de la EMA privind datele de siguranță ale acestui vaccin. Nu ne forțează nimeni să începem vaccinarea cu acest tip de vaccin, avem capacitatea de stocare (...) Cred că în această săptămâna EMA va face o precizare privind datele de siguranță ale vaccinului Johnson & Johnson”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

*

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţase săptămâna trecută că examinează patru cazuri rare de formare a unor cheaguri sangvine la persoane vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson în SUA, la fel cum a procedat pentru cazurile asemănătoare semnalate după vaccinare cu serul produs de AstraZeneca-Oxford.

Agenţia europeană a recunoscut săptămâna trecută o legătură între administrarea vaccinului AstraZeneca şi cazuri foarte rare de „cheaguri de sânge neobişnuite asociate cu trombocite scăzute din sânge”, listate acum ca „efecte secundare foarte rare”.

*

Compania americană s-a angajat să livreze Uniunii Europene, până la sfârșitul lunii iunie, 55 de milioane de doze, plus alte 120 de milioane de doze în trimestrul al treilea, potrivit comisarului european pentru industrie, Thierry Breton.

O purtătoare de cuvânt a Johnson & Johnson a confirmat, luni, că au început livrările către țările blocului comunitar, Norvegia și Islanda, dar nu a dorit să facă declarații pe tema numărului de doze ce urmează să fie furnizate în luna aprilie sau în al doilea trimestru al anului.

Reprezentanta companiei farmaceutice a spus doar că intenționează să livreze 200 de milioane de doze, în tot anul 2021, către Uniunea Europeană, Norvegia și Islanda.

„Primele doze pleacă astăzi din depozite către statele membre”, a confirmat și un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în cadrul unei conferințe de presă de luni.

CITEȘTE ȘI:

Citește și:Ce trebuie să știți despre vaccinul Johnson & Johnson / Efecte adverse și de ce se studiază posibilitatea rapelului