Primele doze de vaccin de la Johnson&Johnson vor ajunge în România miercuri, dar autoritățile așteaptă indicațiile privind siguranța vaccinului de la Agenția Europeană a Medicamentului, în condițiile în care agențiile federale din domeniul sănătății din SUA au recomandat suspendarea acestui vaccin, după ce 6 persoane cărora le-a fost inoculat serul au făcut tromboze, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. El spune că, atunci când se va primi acordul EMA, serul de la Johnson&Johnson va fi utilizat pentru vaccinarea deținuților.

Vaccinul Johnson & JohnsonFoto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia

Agențiile federale din domeniul sănătății din SUA au recomandat marți suspendarea vaccinului contra Covid-19 al Johnson & Johnson, după ce 6 persoane cărora le-a fost inoculat produsul au făcut tromboze. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite va ține o ședință pe această temă miercuri, pentru a analiza cazurile raportate.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți că a fost definitivată procedura pentru vaccinarea cu serul Johnson&Johnson, fiind transmisă în teritoriu către direcţiile de sănătate publică.

Primele doze de vaccin de la Johnson&Johnson vor ajunge în România miercuri, însă începerea vaccinării cu Johnson&Johnson ar putea fi însă amânată, în așteptarea unor indicații privind siguranța vaccinului de la Agenția Europeană a Medicamentului.

  • "Așteptăm o precizare de la EMA privind datele de siguranță ale acestui vaccin. Nu ne forțează nimeni să începem vaccinarea cu acest tip de vaccin, avem capacitatea de stocare (...) Cred că în această săptămâna EMA va face o precizare privind datele de siguranță ale vaccinului Johnson & Johnson", a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

După primirea instrucțiunilor de la EMA, vaccinul de la Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză, va fi utilizat pentru imunizarea persoanelor private de libertate, dar pentru acestea vor putea fi folosite şi alte seruri, a precizat Gheorghiţă.

  • "La nivelul penitenciarelor se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinare. Această activitate se va desfăşura în cabinetele proprii medicale din penitenciare, cu resursă umană proprie, la care pot participa şi alte categorii de persoane din resursa fiecărui judeţ, acolo unde nu există suficientă resursă umană disponibilă. Dozele vor fi preluate dintr-un centru fix, după modelul vaccinării în centrele sociale şi rezidenţiale, se va asigura vaccinarea în cadrul penitenciarului, în cabinetele medicale.
  • Persoanele vor fi introduse în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, iar adeverinţa de vaccinare se păstrează la fişa medicală a fiecărei persoane. Se va distribui vaccin de la compania Johnson&Johnson, tocmai pentru a facilita vaccinarea, pentru că vorbim de o schemă de administrare cu o singură doză, însă se pot folosi şi alte tipuri de vaccinuri, în măsura în care se respectă lanţul de frig şi celelalte condiţii necesare", a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Primele 60.000 de doze de la compania Johnson & Johnson intră în România mâine, iar în 15 aprilie vor ajunge la Institutul Cantacuzino. În acestă lună, de la Johnson & Johnson ar urma să ajungă încă peste 100.000 de doze; în luna mai - 518.400 de doze, în iunie - alte 1,6 milioane de doze de la Johnson & Johnson, potrivit autorităților.