Valneva a raportat rezultate pozitive pentru vaccinul său anti-Covid în fazele incipiente ale testelor clinice și a spus că plănuiește să lanseze luna aceasta faza a treia a testelor clinice, relatează Reuters.

Boris Johnson la o unitate de productie Valneva din ScotiaFoto: Andrew Parsons / Avalon / Avalon Editorial / Profimedia

Producătorul francez de medicamente, a cărui tehnologie se află în spatele vaccinului său licențiat pentru encefalită japoneză, a testat vaccinul său pe 153 de adulți cu trei niveluri de dozaj (scăzută, medie și mare) cu o vaccinare în două doze la o distanță de trei săptămâni.

Vaccinul, spune Valneva, a fost ”în general sigur și bine tolerat la toate grupurile de doze testate, fără probleme de siguranță identificate de un comitet independent de monitorizare a siguranței datelor”.

Valneva a spus că vaccinul, pentru care compania americană Dynavax furnizează un adjuvant, produce o imunizare extrem de puternică, „peste 90% din numărul total al participanților la studiu” dezvoltând niveluri semnificative de anticorpi împotriva proteinei spike a coronavirusului.

"Pe baza datelor evaluate, compania a decis să avanseze cu doza cea mai mare în studiul clinic de fază 3. Vor fi evaluate și alte studii, inclusiv studii de rapel, care implică doze care economisesc antigenul", a spus Valneva.

Compania a adăugat că lucrează cu autoritățile din Marea Britanie pentru a revizui planurile, inclusiv pentru dezvoltarea și aprovizionarea cu potențiale variante de vaccin.

Valneva a semnat un acord cu Marea Britanie pentru 190 de milioane de doze până în 2025 într-o tranzacție în valoare de până la 1,4 miliarde de euro. Compania este, de asemenea, în discuții cu Uniunea Europeană pentru a-i furniza 60 de milioane de doze.

Compania a declarat că intenționează să prezinte vaccinul spre aprobare în Marea Britanie în toamna acestui an și a spus că discuțiile cu alte organisme de reglementare sunt în curs de desfășurare

Adulții implicați în studiu au avut vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.