O asistentă din sudul Floridei, care a primit prima doză a vaccinului anti-Covid în timp ce era însărcinată, a dat naștere unui bebeluș cu anticorpi, relatează The Guardian.Doctorii susțin că este primul bebeluș din lume născut cu anticorpi după vaccinarea mamei.

Vaccinul ModernaFoto: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia

Femeia a primit prima doză din vaccinul produs de Moderna în ianuarie, la 36 de săptămâni de sarcină, apoi l-a născut pe bebeluș, iar doi medici au constatat că acesta are anticorpi Covid-19, scrie Mediafax, citând The Guardian.

Concluziile celor doi medici, Paul Gilbert şi Chad Rudnick, au apărut deocamdată într-un articol și mai trebuie verificate.

Paul Gilbert și Chad Rudnick au spus că femeia, angajată în domeniul sănătății, deci în prima linie, a născut o fetiță puternică și sănătoasă la trei săptămâni după vaccin. Sângele bebelușului a fost analizat din cordonul ombilical, fiind astfel detectați anticorpii.

Astfel, există potențial de protecție și reducere a riscului de infecție din Sars-CoV-2 datorită vaccinării mamei.

„Din câte știm, acesta este primul caz din lume raportat al unui nou-născut cu anticorpi după vaccinare”, a declarat Gilbert: „Am testat cordonul ombilical al bebelușului pentru a vedea dacă anticorpii au trecut de la mamă la bebeluș, ceea ce vedem că se întâmplă cu alte vaccinuri administrate în timpul sarcinii”.

Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a se afla dacă sugarii sunt protejați de acești anticorpi, astfel că cei doi medici îi îndeamnă pe ceilalți să creeze registre de sarcină și alăptare și să facă studii de eficacitate și siguranță ale vaccinurilor Covid-19 la femeile însărcinate și care alăptează.

„Studiile ulterioare trebuie să determine cât va dura această protecție”, a spus Chad Rudnick.

Citește și:

Singapore încearcă să rezolve puzzle-ul unui bebeluș născut cu anticorpi la coronavirus