Procurorii din regiunea Piemont din nordul Italiei au anunțat luni că au pus sub sechestru un lot de 393.600 de vaccinuri anti-Covid dezvoltate de AstraZeneca ca urmare a decesului unui bărbat la câteva ore după ce a fost inoculat, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul magistraților italieni reprezintă o nouă lovitură pentru imaginea vaccinului AstraZeneca în Italia și va încetini și mai mult campania de vaccinare din această țară.

Autoritățile regionale din Piemont au suspendat duminică administrarea lotului ABV5811 după ce Sandro Tognatti, un profesor de muzică în vârstă de 57 de ani, s-a îmbolnăvit și a decedat în circumstanțe care nu au fost încă clarificate.

Procurorii din regiunea Sicilia au dispus de asemenea confiscarea unui lot a vaccinurilor livrate de AstraZeneca săptămâna trecută după ce doi bărbați inoculați cu vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză în parteneriat cu Universitatea Oxford au murit subit.

Guvernul italian a afirmat că nu există nicio dovadă privind o posibilă legătură între decese și inoculări și a permis continuarea administrării vaccinului AstraZeneca.

Mai multe țări europene printre care Irlanda, Danemarca și Norvegia au suspendat vaccinările cu serul AstraZeneca după ce au depistat cazuri, unele mortale, de cheaguri de sânge apărute la persoanele inoculate cu acest vaccin.

Soția lui Tognatti a declarat pentru presa italiană că bărbatul a fost vaccinat sâmbătă după-masa și că a dezvoltat o febră ridicată în timpul nopții și că s-a simțit din nou rău duminică dimineața.

Femeia a chemat o ambulanță dar Tognatti a decedat la scurt timp după.

„Este prin urmare important să ne asigurăm că administrarea în continuare a vaccinului în țară nu duce la alte consecințe (dăunătoare sau mortale)... până când vom fi complet siguri că moartea (lui Tognatti) nu poate fi atribuită inoculării mai sus menționate”, a afirmat procurorul Teresa Angelo Carmelio într-un comunicat.

Citește și: