Germania va opri administrarea vaccinului anti-Covid al AstraZeneca, a anunțat luni Ministerul Sănătății de la Berlin. Germania se alătură astfel mai multor țări europene care au suspendat imunizarea cu acest ser după raportarea mai multor cazuri de îmbolnăvire în rândul celor care au primit vaccinul, scrie Reuters.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

LISTA statelor care au oprit vaccinarea cu AstaZeneca, total sau parțial (au retras loturi):

  • Austria, Estonia, Lituania, Luxemburg (suspendări pe un lot - ABV5300), România (un lot suspendat - ABV 2856)
  • Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Letonia (suspendare totală a vaccinării)

Germania, Franța, Spania, Slovenia, Cipru, Portugalia (suspendare totală a vaccinării)

UPDATE 07.02 (marți)Letonia suspendă şi ea utilizarea vaccinului AstraZeneca

UPDATE 23.33 Portugalia a decis la rândul său să suspende administrarea vaccinului de la AstraZeneca

Decizia a fost luată „ca măsură de precauţie”, în aşteptarea instrucţiunilor din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), a precizat directorul general al Sănătăţii, Graça Freitas.

UPDATE 22.25 Și Cipru anunță suspendarea vaccinărilor cu AstraZeneca, așteptând evaluarea EMA

Potrivit Ministerului Sănătății din Cipru, suspendarea va dura până pe cel puțin 18 martie, când se întrunește EMA pentru a prezenta rezultatele unei examinări asupra vaccinului AstraZeneca, după raportarea mai multor cazuri de tromboze în rândul celor vaccinați cu acest ser.

UPDATE 20.57 Și Slovenia suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca

„Am luat această decizie de a întrerupe temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță posibil pentru concetățenii noștri”, a declarat ministrul sloven al sănătății, Janez Poklukar, într-o conferință de presă, precizând că este vorba despre o măsură preventivă în așteptarea unui aviz din partea Agenției Europene a Medicamentului.

UPDATE 20.22 Spania va suspenda vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca pe o perioadă de 15 zile, în urma acordului convenit în cadrul reuniunii de urgenţă convocate luni pentru a dezbate acest subiect de guvernul central cu provinciile regionale.

UPDATE 19.21Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii va convoca marţi grupul său de experţi în vaccinare pentru a studia siguranţa vaccinului produs de AstraZeneca, a anunţat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

UPDATE 19.05 Agenția Europeană a Medicamentului se va reuni joi pentru a decide asupra vaccinului AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) anunță că va organiza joi o „reuniune extraordinară” după ce mai multe ţări au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca. „Comitetul de securitate al EMA va examina informaţiile mai detaliat mâine (marţi) şi a convocat o reuniune extraordinară joi, 18 martie, pentru a ajunge la o concluzie asupra informaţiilor colectate şi asupra oricărei alte acţiuni care ar putea fi necesară”, a indicat agenţia cu sediul la Amsterdam.

UPDATE 17.35 - Franța și Italia suspendă și ele folosirea vaccinului AstraZeneca

* Franța a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca până la un aviz al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), așteptat marți. Anunțul a fost făcut de președintele francez Emmanuel Macron.

Franța a decis și ea luni să „suspende din precauție" folosirea vaccinului AstraZeneca, în așteptarea avizului EMA, a anunțat președintele Emmanuel Macron într-o conferință de presă la Montauban.

Șeful statului a afirmat că „speră să se reia rapid” vaccinarea cu acest ser „dacă avizul autorității europene o va permite”, în condițiile în care mai multe țări europene au suspendat și ele acest vaccin, printre care Germania și Italia, tot luni.

* Italia a suspendat luni, din rațiuni de precauție, administrarea vaccinului AstraZeneca pe întreg teritoriul țării, după semnalarea unor posibile efecte secundare, a anunțat într-un comunicat Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA).

AIFA „a decis cu titlul preventiv și de manieră temporară, în așteptarea unei decizii a EMA”, Agenția Europeană a Medicamentului, „interzicerea folosirii vaccinului AstraZeneca pe întreg teritoriul național”, potrivit comunicatului.

* În Germania, Ministerul Sănătății a precizat că decizia a fost luată în urma unei recomandări a Institutului Paul Ehrlich, autoritatea germană însărcinată cu vaccinarea.

„Ca urmare a unei recomandări venite din partea Institutului Paul Ehrlich, guvernul suspendă, din precauție, administrarea vaccinului AstraZeneca”, a transmis ministerul într-un comunicat, precizând că ministrul german al sănătății Jens Spahn va oferi mai multe detalii într-o conferință de presă.

Mai multe țări UE au decis suspendarea vaccinărilor cu serul AstraZeneca după ce în Danemarca și Norvegia, spre exemplu, au fost raportate posibile efecte adverse grave, inclusiv sângerări și cheaguri de sânge.

Săptămâna trecută, în total 13 țări au decis să oprească temporar administrarea vaccinului AstraZeneca. Una dintre acestea este Italia, după ce au fost raportate în Sicilia decesele a doi bărbați care au fost recent vaccinați cu acest ser. Și Norvegia a raportat că o persoană a murit, iar alte trei au fost internate în spital după vaccinare.

AstraZeneca a susținut în schimb că vaccinul este sigur, subliniind că, din cele 17 milioane de doze administrate până acum, nu au apărut dovezi legate de un risc sporit al unor embolii pulmonare sau tromboze.

Vineri, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu există motive pentru ca vaccinările să fie suspendate. Până acum, milioane de oameni din Marea Britanie au fost vaccinați cu acest vaccin produs de compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca.

Citește și: