Slovenia a suspendat luni vaccinările anti-Covid cu AstraZeneca „ca măsură de precauție”, adăugându-se pe lista lungă a țărilor care au luat această măsură din cauza temerilor legate de cheagurile de sânge, potrivit AFP.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Eliano Imperato / AFP / Profimedia

„Am luat această decizie de a întrerupe temporar utilizarea vaccinului din laboratorul suedez-britanic AstraZeneca pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță posibil pentru concetățenii noștri”, a declarat ministrul sănătății Janez Poklukar la o conferință de presă.

„Nu există expertiză medicală care să justifice această oprire”, dar este o măsură preventivă în așteptarea unui aviz din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), a spus el.

Germania, Franța, Italia și Spania au anunțat anterior decizii similare, la fel ca mai multe țări nordice săptămâna trecută sau Olanda, Irlanda sau Bulgaria.

EMA a declarat că va organiza o "întâlnire extraordinară" joi cu privire la vaccin, adăugând că beneficiile sale depășesc întotdeauna riscurile.

Reacțiile adverse suspectate includ cheaguri de sânge, unele cazuri implicând „caracteristici neobișnuite”, cum ar fi numărul scăzut de trombocite, a spus agenția.

Cu toate acestea, ea a explicat că aceste cazuri se referă la „un număr foarte mic de persoane care au primit vaccinul”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care continuă să recomande AstraZeneca, își va convoca marți grupul de experți.