Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș precizează sâmbătă că, potrivit unui studiu care a analizat efectele vaccinului AstraZeneca, puține persoane au făcut tromboze după ce s-au vaccinat. ”Cred că putem să începem să ne liniștim cu toții”, comentează Cherecheș.

Razvan CherechesFoto: Arhiva personala

Expertul în sănătate publică citează un studiu potrivit căruia doar 30 de persoane au făcut tromboze din 5 milioane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca. În schimb, 100.000 de persoane au făcut tromboze din 5 milioane care au fost infectate cu COVID-19. ”Cred că putem să începem să ne liniștim cu toții”, a scris el pe Facebook.

Alte studii recente arată că vaccinarea reduce semnificativ transmiterea virusului.

”Veste bună - tot mai multe studii încep să demonstreze că vaccinul reduce semnificativ transmiterea virusului, nu doar exprimarea simptomelor. Un studiu în Scoția pe mai mult de 190.000 membri de familie a peste 140.000 angajați ai sistemului de sănătate arată că au fost mult mai puține cazuri noi și spitalizări din familiile angajaților vaccinați din sănătate față de familiile angajaților nevaccinați. De asemenea, s-a observat că riscul pentru familii scade semnificativ după rapel, comparativ cu cei vaccinați doar cu prima doză”, a explicat, pe Facebook, Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.