​Bulgaria a suspendat vineri vaccinarea cu serul AstraZeneca, decizia fiind valabilă până la noi precizări ale Agenției Europene pentru Medicamente legate de problemele ridicate în ultima perioadă vizând eventuale efecte secundare.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

Sofia așteaptă ca AEM să trimită o declarație scrisă prin care să înlăture orice dubii legate de siguranța vaccinului, a transmis guvernul potrivit Reuters.

Un lot de vaccin de 1,6 milioane de doze de la compania AstraZeneca, distribuit în circa 17 state europene, a ridicat suspiciuni legate de apariția unor fenomene trombotice - cheaguri de sânge - într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare. Aproximativ 9 țări europene au decis să suspende vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca.

"Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate. Până pe data de 9 martie, la nivel european, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3.000.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, iar lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare în momentul de față presupune aproximativ 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în circa 17 țări europene”, preciza coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiță.

Ulterior, autoritățile române au dispus retragerea din uz a 4.200 de doze din lotul cu probleme care au apărut în Italia.

Premierul Florin Cîțu a declarat vineri că așteaptă fundamentarea deciziei privind suspendarea utilizării lotului cu probleme AstraZeneca, adăugând că are încredere în specialiști și în Agenția Europeană a Medicamentului care spune foarte clar că nu există indicii în acest moment care să facă legătura între vaccin și cele câteva cazuri cu probleme. El a acuzat însă o campanie împotriva vaccinării, comparând-o cu ”acțiuni teroriste”.

Tot vineri Thailanda a amânat lansarea campaniei sale de imunizare cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, din cauza temerilor legate de formarea de cheaguri de sânge la persoane vaccinate.