Ieftin, dezvoltat dintr-un virus care afectează cimpanzeii și care acumulează dezamăgiri, AFP a făcut o listă cu cinci lucruri de știut despre vaccinul AstraZeneca / Oxford.

Vaccinare anti-CovidFoto: David Talukdar / Shutterstock Editorial / Profimedia

Conceput pornind de la un virus comun la cimpanzei

Acest vaccin a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford împreună cu gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca.

Este un vaccin cu„vector viral”: are ca suport un alt virus (un adenovirus comun la cimpanzei) care a fost slăbit și modificat genetic pentru a preveni replicarea noului coronavirus în corpul uman.

Modul său de a livra material genetic în celule, ordonându-le să atace SARS-CoV-2, a fost prezentat ca un „cal troian”.

Convenabil

Vaccinul AstraZeneca / Oxford are avantajul de a fi ieftin (în jur de 2,50 euro pe doză, cu variații în funcție de costurile de producție locale). La cererea Universității din Oxford, AstraZeneca și-a luat angajamentul de a nu obține profit din acest produs.

De asemenea, este ușor de depozitat: poate fi păstrat la temperatura unui frigider, între două și opt grade Celsius, spre deosebire de vaccinurile de la Moderna și Pfizer / BioNTech care nu pot fi păstrate pe termen lung decât la temperaturi foarte scăzute.

Acest lucru facilitează vaccinarea pe scară largă, inclusiv în țările defavorizate. Acest vaccin reprezintă astfel cea mai mare parte a dozelor pe care dispozitivul Covax, creat de Organizația Mondială a Sănătății în beneficiul țărilor sărace, intenționează să le distribuie în lunile următoare.

Confuzie asupra eficacității

Potrivit AstraZeneca, vaccinul are o eficiență de 70% (comparativ cu peste 90% pentru Pfizer / BioNTech și Moderna), rezultat validat de revista științifică The Lancet.

În primele rezultate publicate, variațiile de eficacitate în funcție de doză, legate de o eroare, au semănat îndoieli și au ridicat critici, determinând compania să efectueze studii suplimentare.

De asemenea, eficacitatea sa la persoanele cu vârsta peste 65 de ani a fost pusă la îndoială în Europa, din cauza lipsei de date suficiente, înainte ca studiile să fie liniștitoare. Mai multe țări precum Germania sau Italia l-au autorizat în sfârșit pentru această grupă de vârstă, după ce l-au rezervat inițial pentru cei mai tineri. Lucru care s-a întâmplat și în România.

Două studii britanice efectuate în condiții reale, în Scoția și Anglia, au arătat o protecție semnificativă împotriva spitalizărilor (94% la patru săptămâni după prima doză conform studiului scoțian).

Întrebări cu privire la efectele secundare

În Franța, simptome asemănătoare gripei au fost raportate în mai multe spitale printre reprezentanții personalului medical, ducând la multe concedii de boală.

Vineri, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a adăugat anafilaxia și hipersensibilitatea, reacții alergice severe, la posibilele efecte secundare, menționând în același timp că a fost o problemă cunoscută care poate apărea la vaccinuri.

Potențial mai grav: Danemarca, Islanda, Norvegia, Bulgaria și Thailanda au decis să suspende sau să întârzie utilizarea vaccinului în urma cazurilor de cheaguri de sânge.

Dar EMA a subliniat că nu există o legătură stabilită cu vaccinarea.

Și AstraZeneca a asigurat că nu există „nicio dovadă a riscului crescut”, subliniind că cifrele referitoare la acest tip de problemă au fost „mult mai mici” la vaccinați comparativ cu populația generală.

Întârzieri în livrări

Vaccinul a fost aprobat pentru prima dată de Marea Britanie, care a comandat 100 de milioane de doze.

În UE, întârzierile în livrare au atras critici puternice în Europa, întrucât compania a furnizat Regatului Unit stocul promis.

Italia a blocat recent exportul a 250.000 de doze, susținând în special o „lipsă persistentă” și „întârzieri în aprovizionare”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că alte țări ar putea bloca exporturile. Ea a spus că AstraZeneca a administrat doar „mai puțin de 10%” din dozele comandate între decembrie și martie.

Citește și: