Portugalia a decis la rândul său luni să suspende administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva Covid-19, mergând pe urmele mai multor ţări după raportarea unor efecte secundare „grave, dar rare”, potrivit directorului general al Sănătăţii, Graça Freitas, transmit AFP și Agerpres.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia

Decizia a fost luată „ca măsură de precauţie”, în aşteptarea instrucţiunilor din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), a precizat ea.

Autoritatea europeană de reglementare va ţine joi o reuniune specială pentru a decide dacă sunt „necesare” măsuri în legătură cu vaccinul, după ce mai multe ţări, printre care Franţa şi Germania, au suspendat utilizarea acestuia ca măsură de precauţie din cauza temerilor legate de formarea unor cheaguri de sânge, fără legătură dovedită până în prezent.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat luni că ţările ar trebui să continue vaccinarea cu serul anti-Covid-19 de la AstraZeneca şi va convoca marţi grupul său de experţi pentru a studia siguranţa vaccinului.

Portugalia a administrat deja aproximativ 400.000 de doze din acest vaccin şi are în stoc alte 200.000, după cum a precizat într-o conferinţă de presă responsabilul programului de vaccinare, Henrique Gouveia Melo.