Portugalia va trimite în a doua jumătate a anului 5% din vaccinurile sale anti-COVID-19 unui grup de țări africane vorbitoare de portugheză și Timorului de Est, minuscula țară din sud-estul Asiei, relatează Reuters.

Vaccinare in AfricaFoto: Image Point FR-NIH-NIAID / BSIP / Profimedia Images

Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul de externe portughez Augusto Santos Silva.

Cu o populație de puțin peste 10 milioane de locuitori, Portugalia este îndreptățită să primească 35 de milioane de vaccinuri anti-Covid anul acesta prin schema de distribuție a Uniunii Europene, majoritatea pentru a fi administrate în două doze.

Procentul de 5% ar însemna 1,75 de milioane de doze care vor fi distribuite fostelor colonii portugheze Angola, Mozambic, Capul Verde, Guineea-Bissau, Guineea Ecuatorială, São Tomé și Príncipe.

Santos Silva le-a declarat reporterilor că distribuția vaccinurilor către aceste țări, precum și către Timorul de Est, o altă fostă colonie portugheză, face parte dintr-un efort de „cooperare bilaterală”.

Autoritățile portugheze vor ajuta de asemenea cu instruirea muncitorilor sanitari din aceste țări în vederea administrării vaccinurilor.

Țările africane se zbat să obțină vaccinuri anti-Covid pentru cei 1,3 miliarde de locuitori ale lor și doar o parte a statelor din acest continent au demarat campanii de vaccinare împotriva coronavirusului.

Ghana a devenit miercuri prima țară care a primit vaccinuri anti-COVID-19 prin programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății, menit să distribuie echitabil vaccinuri țărilor în curs de dezvoltare.

„Susținerea vaccinărilor la nivel internațional este esențială pentru eradicarea pandemiei de COVID-19”, a declarat premierul portughez Antonio Costa în timpul unei videoconferințe, adăugând că „nicio țară nu va fi în siguranță până când nu va fi în siguranță toată lumea”.

Anunțul Portugaliei a venit după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută că Europa și Statele Unite ar trebui să trimită de îndată suficiente vaccinuri anti-Covid Africii pentru a vaccina angajații sanitari de pe acest continent.