Ghana a devenit miercuri prima țară care a primit vaccinuri anti-COVID-19 prin programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății, relatează CNN.

Vaccinuri COVAXFoto: Nipah Denis / AFP / Profimedia Images

Livrarea a fost recepționată de o delegație guvernamentală condusă de ministrul ghanez al sănătății pe Aeroportul Internațional Kotoka din capitala Accra, Ghana primind o primă tranșă de 600.000 de vaccinuri AstraZeneca.

Vaccinurile au fost produse de Institutul Serum din India și fac parte din primul val care vor fi livrate țărilor cu venituri mici și medii, potrivit unui comunicat comun al OMS Ghana și UNICEF Ghana.

„Ziua de astăzi marchează un moment istoric pentru care am făcut planuri și pentru care am muncit din greu”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.

„Cu prima livrare de doze ne respectăm promisiunea că mecanismul COVAX se va asigura că oamenii din țările mai puțin bogate nu vor fi lăsate în urmă în cursa pentru vaccinurile care salvează vieți”, a adăugat aceasta.

Ghana va administra primele doze angajaților din sistemul sanitar, persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani și celor cu probleme de sănătate, potrivit autorităților din această țară.

India și Uniunea Africană au anunțat luna trecută planuri ca Institutul Serum să livreze 400 de milioane de doze ale vaccinurilor anti-Covid în Africa.

Ghana a raportat 80.759 de infecții cu coronavirusul și 582 de decese cauzate de COVID-19 de la izbucnirea infecției în această țară, potrivit Universității John Hopkins.

Citește și: