Mai mulți oficiali ai OMS și ai sistemului Covax au avertizat luni împotriva pesimismului excesiv față de vaccinul ANTI-Covid al companiei AstraZeneca, deoarece este mai presus de toate o problemă de limitare a spitalizărilor și salvarea de vieți, relatează AFP.

Vaccinul AstraZenecaFoto: Press Eye Ltd / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Este mult prea devreme pentru a respinge acest vaccin", care este "o parte importantă a răspunsului global la pandemia actuală", a spus Richard Hatchett, care conduce CEPI.

"Este absolut crucial să folosim instrumentele pe care le avem cât mai eficient posibil", a insistat el în timpul conferinței de presă OMS de la Geneva.

Vaccinul AstraZeneca a avut unele obstacole în ultimele săptămâni, eficacitatea acestuia fiind pusă la îndoială pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

În plus, duminică, Africa de Sud a evocat posibilitatea unei eficiențe „limitate” a acestui produs față de varianta sud-africană, considerată mai contagioasă și în mare parte responsabilă pentru al doilea val din această țară.

"Sarcina principală a vaccinurilor de astăzi este reducerea numărului de spitalizări și decese. Și mi se pare că în acest moment datele ne arată că asta fac toate vaccinurile", a spus Michael Ryan, directorul pentru situații de urgență sanitară din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

„S-ar putea să avem nevoie de o a doua și a treia generație de vaccinuri pentru a face mai mult”, a spus el, însă, bazându-se pe experiența sa de luptă cu unele dintre cele mai letale boli, el a spus „în ceea ce privește gestionarea crizelor este vorba să faci ceea ce poți imediat”.

Vaccinul AstraZeneca, care nu a primit încă aprobarea OMS, dar a primit undă verde de către autoritățile sanitare din multe țări, inclusiv din Uniunea Europeană, reprezintă marea majoritate a dozelor de vaccinuri pe care sistemul Covax vrea în esență să le distribuie în țările defavorizate pentru a proteja, ca prioritate, lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele cele mai vulnerabile în primul semestru.

Mecanismul COVAX, condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și OMS, urmărește să accelereze dezvoltarea și fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și să garanteze accesul a peste 180 de țări la vaccin.