Vaccinul AstraZeneca/Oxford oferă o protecție mai mică de 10% împotriva variantei coronavirusului identificate pentru prima dată în Africa de Sud, sugerează cercetătorii, după un test clinic la scară mică vizând protecția față de formele de boală moderate și ușoare, relatează

Vaccinul AstraZenecaFoto: Prabin Ranabhat/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

The Guardian.

Cercetătorii care au condus un test clinic la scară mică cu privire la eficacitatea vaccinului au spus că acesta a arătat o eficacitate foarte mică împotriva infecției ușoare și moderate, deși și-au exprimat speranța că - în teorie - va oferi cu toate acestea protecție semnificativă împotriva infecțiilor mai grave.

Rezultatele dezamăgitoare au venit în timp ce testele de laborator pe vaccinul Pfizer/BioNtech au arătat că acesta oferă protecție substanțială împotriva variantei.

Cercetătorii de la Universitatea din Texas au colectat anticorpi conținând plasmă de la 20 de oameni care au primit recent două doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech.

La teste, anticorpii aveau o eficiență medie de 81% în a neutraliza noua variantă. Rezultatele, publicate în Nature Medicine, sugerează că mutația cheie a variantei, cunoscută ca E484K, nu subminează în mod grav protecția vaccinului.

Africa de Sud a oprit vaccinarea cu AstraZenca/Oxford, în timp ce ministrul Sănătății al Regatului Unit a indicat că ar putea fi nevoie de un vaccin anti-Covid anual, în timp ce cercetătorii încearcă să fie cu un pas înaintea mutațiilor virusului.

Profesorul Shabir Madhi de la Universitatea din Witwatersrand, care a condus studiul, a spus că, deși studiul a fost efectuat la scară mică, acesta a fost conceput să determine dacă vaccinul are o eficacitate de cel puțin 60% împotriva Covid-19, indiferent de gradul de severitate al infecției.

Citește și: