DOCUMENT AstraZeneca a publicat contractul semnat cu UE privind livrarea vaccinului său anti-Covid
Comisia a salutat „angajamentul companiei pentru mai multă transparență”, amintind că aceasta este importantă pentru încrederea cetățenilor europeni în vaccinuri și pentru „a asigura că aceștia se pot baza pe eficacitatea și siguranța vacinurilor cumpărate la nivelul UE”.
Executivul UE a amintit de asemenea că speră să publice toate contractele semnate pentru achiziționarea de vaccinuri în viitorul apropiat, cel încheiat cu AstraZeneca fiind al doilea făcut public până acum, după cel semnat cu CureVac.
Comisia Europeană a cerut companiei farmaceutice să publice contractul de livrare a vaccinului său anti-Covid pe fondul dubiilor legate de explicația AstraZeneca privind reducerea livrărilor în UE.
Compania farmaceutică anglo-suedeză a anunțat că va putea să livreze statelor membre ale blocului comunitar doar în jur de 40% din cele 100 de milioane de doze așteptate până la sfârșitul lunii martie datorită unei probleme la fabrica din Belgia deținută de compania franceză Novasep.
Comisia Europeană a pus sub semnul întrebării explicațiile AstraZeneca legate de întârzierea livrărilor și vrea să știe dacă dozele produse pe teritoriul UE au fost redirecționate către Marea Britanie în ultimele săptămâni.
Compania farmaceutică insistă că nu va putea compensa livrările în UE prin redirecționarea unor doze produse în Marea Britanie deoarece este obligată contractual să onoreze cu prioritate comanda Londrei în cazul vaccinurilor produse pe teritoriul britanic.
Însă comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a respins miercuri argumentele companiei, insistând ca milioane de doze fabricate în Marea Britanie să fie transportate în Uniunea Europeană.
„Respingem logica primul venit, primul servit”, a declarat comisarul, precizând că „acesta ar putea funcționa într-o băcănie dar nu în contracte și nu în acordurile noastre de achiziție în avans”.
AstraZeneca a răspuns insistând că nu a garantat că va putea livra 100 de milioane de doze în primul trimestru al acestui an, ci că a convenit doar să depună „cele mai bune” eforturi în acest sens.
Este așteptat ca vaccinul anti-Covid al AstraZeneca să fie autorizat de Agenția Europeană pentru medicamente vineri.
Citește și:

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Singura sancțiune la mâna UE e să suspende plățile către englezi sau să rezilieze contractul. În ambele situații UE rămâne cu ochii în soare pentru că nu prea are de unde să procure alte vaccinuri. E ceea ce se numește „A seller's market”.
Apropo, acolo scrie ca vor depune toate eforturile sa produca vaccinul in UE(plus UK 5.4) iar daca nu reusesc pot folosi facilitati din afara UE pentru a accelera livrarile (dupa notificare si justificare)
E o mare diferenta intre "Best Reasonable Effort to manufacture the Initial Europe Doses within EU" si ""Best Reasonable Effort to manufacture the Initial Europe Doses"
AstraZeneca trebuie sa depuna "Best Reasonable Efforts"; ca sa duca la indeplinire contractul; daca un alt contract ( ca cel din UK ) este indeplinit mai bine, inseamna ca ce pentru cel cu EU nu s-a depus cel mai bun ("best") effort.
Ce e mai putin clar e ce poate sa faca mai departe EU:
-poate sa anuleze contractul sau sa amane platile ( dar asta nu ajuta pe nimeni)
In mod convenabil, AstraZeneca a cenzuat 7.2.b si 12.d din contract care spun ce anume ar putea EU sa faca si cat de tare i-ar deranja pe AstraZeneca
Oricum e cava rost de puscarie pentru niste sefi de la AstraZeneca.
Apoi sa presupunem ca n-ar putea face mare lucru acum. Totusi EU are painea si cutitul si un ciocan urias cu care sa actioneze. De exemplu licente de export si AstraZeneca nu mai vinde si nu mai cumpara decat paracetamol pentru dureri de cap. Adica faliment.