AstraZeneca a informat vineri Uniunea Europeană că va reduce cu 60%, până la 31 de milioane de doze, livrările de vaccin anti-covid din primul trimestru al anului din cauza unor probleme de producție, transmite Reuters, citând un înalt oficial european.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia
  • În mod normal, România ar trebui să primească o cotă de 4,6% dintre dozele livrate către UE. Dacă această cotă este respectată în continuare, vom primi în T1 puțin peste 1,4 milioane de doze din cele 31 de milioane de doze pe care AstraZeneca le va livra Uniunii.

Diminuarea reprezintă o nouă lovitură pentru campania de vaccinare contra Covid-19 a UE, în condițiile în care și Pfizer și partenerul său BioNTech au încetinit livrările săptămâna aceasta pentru a face lucrări de majorare a capacității de producție.

AstraZeneca era așteptată să livreze aproximativ 80 de milioane de doze către cele 27 de țări ale blocului comunitar până la sfârșitul lunii martie, a spus oficialul care este implicat în discuțiile pe acest subiect.

Acesta a spus că AstraZeneca intenționează să înceapă livrările către UE pe 15 februarie, așa cum erau și planurile inițiale.

”Volumele inițiale vor fi mai reduse decât s-a anticipat la început din cauza reducerii producției la un punct de fabricație din lanțul de aprovizionare european”, a spus un purtător de cuvânt al AstraZeneca.

”Vom furniza zeci de milioane de doze în februarie către Uniunea Europeană, pe măsură ce mărim volumele de producție”, a adăugat acesta.

Potrivit înțelegerii cu UE, producătorul de medicamente britanic ar trebui să livreze peste 80 de milioane în trimestrul doi.

Oficialul UE, care a dorit să nu-i fie făcut public numele, a spus că AstraZeneca nu a putut până acum să confirme țintele de livrare pentru perioada aprilie-iunie din cauza problemelor de producție.

AstraZeneca le-a spus oficialilor Uniunii, în cadrul unei întâlniri, că reducerea livrărilor este cauzată de problemele de producție la o fabrică de vaccinuri din Belgia a partenerului său Novasep, potrivit sursei Reuters.

Autoritatea de reglementare din sectorul medicamentelor a UE urmează să decidă în privința autorizării pe 29 ianuarie.

Uniunea Europeană are cu AstraZeneca un contract pentru 300 de milioane de doze, cu opțiunea de a cumpăra alte 100 de milioane, în condițiile în care compania s-a angajat să furnizeze la nivel global peste 3 miliarde de doze.