Marea Britanie a declarat joi că trebuie să primească toate vaccinurile contra Covid-19 pe care le-a comandat și plătit, după ce UE a întrebat AstraZeneca dacă poate să redirecționeze livrări de doze dinspre Regatul Unit spre blocul comunitar, transmite Reuters.

Vaccinare Marea BritanieFoto: Dominic Lipinski / AFP / Profimedia

Potrivit unor surse europene ale Reuters, AstraZeneca a informat săptămâna trecută UE că îi va doar aproximativ 31 de milioane din cele 80 de milioane promise pentru primul trimestru.

Uniunea Europeană a cerut însă companiei farmaceutice să explice cum îi va livra dozele pe care le-a rezervat, doze produse în Europa și Marea Britanie.

AstraZeneca, ce are sediul principal în Anglia, s-a oferit doar să aducă mai devreme în UE câteva tranșe de vaccin, însă Bruxelles-ul a întrebat compania farma dacă poate deturna doze din Regatul Unit către blocul comunitar.

”Cred că trebuie să ne asigurăm că producția de vaccinuri care a fost cumpărată și plătită, procurată pentru cei din Regatul Unit, este livrată”, a spus joi ministrul Michael Gove.

”Prioritatea noastră este să ne asigurăm că oamenii din țara noastră care sunt vulnerabili și în ținta campaniei de vaccinare își primesc inoculările”, a adăugat acesta.

Întrebat în mod repetat dacă guvernul britanic va împiedica AstraZeneca să redirecționeze livrări de vaccinuri dinspre Marea Britanie spre UE, Gove a spus că cel mai important este ca Regatul Unit să primească ce a comandat așa cum s-a planificat și la timp.

”În mod sigur acest lucru nu va fi întrerupt. Dar, pe de altă parte, cred că abordarea corectă este să discutăm cu prietenii noștri din Europa pentru a ne asigura că avem un dialog de cooperare pentru a vedea cum putem face tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta”, a mai declarat ministrul britanic.

Într-un interviu de marți, directorul executiv la AstraZeneca, Pascal Soriot a declarat că acest contract cu UE are la bază o clauză în care compania se angajează să facă tot ce îi stă în putință, fără a promite calendare precise de livrare.

Interviul a fost dat după ce AstraZeneca a anunțat că va micșora livrările estimate către UE în primul trimestru.

Oficialul UE citat de Reuters a spus miercuri că acea clauză de tot ce stă în puterea companiei a fost standard în toate contractele cu firme ale căror produse sunt încă în curs de dezvoltare.

Compania farmaceutică britanică AstraZeneca „cu siguranță nu ia vaccinuri de la europeni pentru a le vinde în altă parte pentru profit”, a declarat marți CEO-ul său Pascal Soriot.

Bruxelles a ridicat luni tonul împotriva companiei AstraZeneca, considerând ”inacceptabile” întârzierile în livrarea vaccinului Covid-19 și solicită acum „transparență” la exportul în afara UE a dozelor produse aici.

Soriot susține că a avut unele probleme de pornire în lanțul de aprovizionare din Marea Britanie, dar "contractul britanic a fost semnat cu trei luni înainte de contractul UE. Deci, cu Regatul Unit am avut trei luni suplimentare pentru a rezolva problemele întâmpinate".

În timp ce unda verde de reglementare a UE pentru acest vaccin este așteptată vineri, laboratorul britanic a anunțat săptămâna trecută că livrările vor fi mai mici decât se aștepta în primul trimestru din cauza unei „scăderi a randamentului”.

Compania anglo-suedeză a informat vineri Uniunea Europeană că va reduce cu 60%, până la 31 de milioane de doze, livrările de vaccin anti-covid din primul trimestru al anului din cauza unor probleme de producție.

Vaccinul AstraZeneca / Oxford are avantajul de a fi mai ieftin de produs decât cel al rivalilor săi, fiind în același timp mai ușor de depozitat și transportat.