Potrivit unor surse europene ale Reuters, AstraZeneca a informat săptămâna trecută UE că îi va doar aproximativ 31 de milioane din cele 80 de milioane promise pentru primul trimestru.
Uniunea Europeană a cerut însă companiei farmaceutice să explice cum îi va livra dozele pe care le-a rezervat, doze produse în Europa și Marea Britanie.
AstraZeneca, ce are sediul principal în Anglia, s-a oferit doar să aducă mai devreme în UE câteva tranșe de vaccin, însă Bruxelles-ul a întrebat compania farma dacă poate deturna doze din Regatul Unit către blocul comunitar.
”Cred că trebuie să ne asigurăm că producția de vaccinuri care a fost cumpărată și plătită, procurată pentru cei din Regatul Unit, este livrată”, a spus joi ministrul Michael Gove.
”Prioritatea noastră este să ne asigurăm că oamenii din țara noastră care sunt vulnerabili și în ținta campaniei de vaccinare își primesc inoculările”, a adăugat acesta.
Întrebat în mod repetat dacă guvernul britanic va împiedica AstraZeneca să redirecționeze livrări de vaccinuri dinspre Marea Britanie spre UE, Gove a spus că cel mai important este ca Regatul Unit să primească ce a comandat așa cum s-a planificat și la timp.
”În mod sigur acest lucru nu va fi întrerupt. Dar, pe de altă parte, cred că abordarea corectă este să discutăm cu prietenii noștri din Europa pentru a ne asigura că avem un dialog de cooperare pentru a vedea cum putem face tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta”, a mai declarat ministrul britanic.
Într-un interviu de marți, directorul executiv la AstraZeneca, Pascal Soriot a declarat că acest contract cu UE are la bază o clauză în care compania se angajează să facă tot ce îi stă în putință, fără a promite calendare precise de livrare.
Interviul a fost dat după ce AstraZeneca a anunțat că va micșora livrările estimate către UE în primul trimestru.
Oficialul UE citat de Reuters a spus miercuri că acea clauză de tot ce stă în puterea companiei a fost standard în toate contractele cu firme ale căror produse sunt încă în curs de dezvoltare.
Compania farmaceutică britanică AstraZeneca „cu siguranță nu ia vaccinuri de la europeni pentru a le vinde în altă parte pentru profit”, a declarat marți CEO-ul său Pascal Soriot.
Tot ce poate face UE e să rezilieze contractele cu Pfizer și Astra Zeneca și să--și obțină vaccinurile din altă parte. Întrebarea e de unde?
Vina UE e că nu a făcut NIMIC ca să dezvolte un vaccin produs în UE așa cum au făcut SUA și UK ce s-au asigurat că produc propriile vaccinuri și nu depind de nimeni. UE a stat timp de mai bine de un an și s-a scobit cu degetul în nas uitându-se la ăilalți cum fac
Si oricum, trumpistii au ragait un an de zile ca nu cred in covid, ca nu cred in masca, ca vaccinurile sunt ale lui bill, si multe alte perle de reptilieni.
Eu am crezut ca voi ati scapat in aprilie anul trecut de raceala, dupa cateva guri de clor.
Ce treaba aveti voi cu vaccinurile?
UE din nefericire a reactionat haotic si a intarziat cateva luni fata de USA sau UK, vaccinurile americane intrasera in faza finala de testare si UE inca nu definitivase contractele.
Operatiunea "Warp Speed" a fost o initiativa a presedintelui republican Trump, inca din primele saptamani de pandemie, de discuta direct cu sefii marilor laboratoare, a se organiza impreuna si a le avansa sute de milioane de dolari pentru a demara rapid lucrul la vaccinul contra viruslui chinez.
Guvernul de dreapta din US a vrut chiar sa cumpere in totalitate firma BioNtech pt ca i-a inteles rapid importanta strategica, doar ca dna Merkel s-a opus foarte dur (normal, in interesul national german).
Presedintele Trump a promis un vaccin viabil inainte de sfarsitul anului 2020, s-a inselat, au fost chiar doua valabile, americane.
Intre timp, UK s-a mobilizat si ea pentru AstraZeneca, devenit acum disponibil, iar in UE nu exista inca nici un vaccin al unei tari membre care sa fie validat si aprobat (esec pentru Franta si Italia)!
Din banii obtinuti ca penalitati se pot cumpara alte vaccinuri, imediat, de acolo de unde mai sunt disponibile.