Autorităţile din judeţul Botoşani propun carantinarea, începând din seara zilei de joi, 28 ianuarie, a localităţii Havârna, unde rata de infectare cu Covid-19 a ajuns, miercuri, la 11,85 cazuri la 1.000 de locuitori, relatează Agerpres.

CarantinaFoto: IGPR

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a adoptat o hotărâre prin care „se va solicita Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei emiterea ordinului comandatului acţiunii pentru instituirea pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 ianuarie 2021, ora 21.00, a măsurii de carantinării a localităţii Havârna”.

În baza acestei hotărâri, membrii CJSU au decis că este „strict interzisă intrarea şi ieşirea din zona de carantină prin alte zone şi căi de acces în afară de cele deschise circulaţiei publice pe drumurile judeţene, comunale şi forestiere”, iar „circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor este interzisă cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere sau a legitimaţiei de serviciu”.

„Faptul că nu s-au respectat măsurile de izolare, de purtare a măştii în cadrul comunei şi faptul că în ultima perioadă numărul de cazuri creşte la nivelul comunei Havârna şi în acelaşi timp multe persoane refuză testarea sau colaborarea cu personalul medical de pe ambulanţă, deşi sunt persoane simptomatice, refuză colaborarea în anchetele epidemiologice, nedeclarând toate persoanele care sunt contact direct, am venit cu propunerea de carantinare a localităţii Havârna”, a afirmat, în cadrul şedinţei CJSU, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Monica Adăscăliţei.

Primarul comunei Havârna, Rodica Baltă, a declarat, tot în şedinţa CJSU, că măsura carantinării localităţii ar fi trebuit adoptată mai devreme.

„Îmi pare rău că nu s-a carantinat mai înainte. Nu trebuia să ajungem la 11,85 la mie”, a spus Baltă.

Rata de infectare cu virusul Covid-19 în localitatea Havârna din judeţul Botoşani a ajuns, miercuri, la 11,85 cazuri la 1.000 de locuitori, cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, potrivit datelor transmise de Direcţia de Sănătate Publică.

Situaţia centralizată de DSP arată că în Havârna există 51 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, la o populaţie de 4.302 persoane, transmiterea virusului fiind una comunitară.

Pe acest subiect: