Este puțin probabil ca cei care primesc vaccinul Pfizer contra Covid-19 să transmită coronavirusul altora, spun autorii unui studiu israelian, citați de publicația britanică Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Participanții la studiu au dezvoltat de până la 20 de ori mai mulți anticorpi la coronavirus în prima săptămână de la primirea celei de-a doua doze a vaccinului Pfizer/BioNTeh.

Studiul, care a analizat 102 dintre cei aproximativ 1.000 de membri ai personalului medical din Sheba Medical Center care au primit ambele doze, arată că doar două persoane au dezvoltat un nivel scăzut de anticorpi, în condițiile în care una dintre ele avea sistemul imunitar compromis. Pentru cazul celei de-a doua persoane nu există încă o explicație, dar spitalul investighează situația.

Restul de 98% din studiu au dezvoltat niveluri de anticorpi chiar mai mari decât la pacienții care s-au recuperat după o formă serioasă de Covid-19, potrivit unui comunicat al spitalului.

Profesorul Gili Regev-Yohai, directorul secției de boli infecțioase și epidemiologie de la Sheba a spus că persoanele care au primit ambele doze de vaccin nu vor deveni, cel mai probabil, purtători ai virusului și nu îl vor răspândi mai departe datorită înaltului nivel de anticorpi dobândit.

Acest studiu este primul indiciu că un vaccin contra Covid-19 ar putea opri transmiterea coronavirusului.

”Rezultatele studiului sunt în linia testelor făcute de Pfizer și chiar depășesc așteptările”, a declarat Regev-Yohai.