Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, apreciază că până acum campania de vaccinare în România "a mers destul de ok", el spunând că "nu stăm nici cel mai bine, nici cel mai prost în Europa.
- "Pentru mine campania merge bine. Nu stăm nici cel mai bine, nici cel mai prost în Europa. Da, există și premise de îmbunătățire, dar consider că până acum a mers destul de ok, dar trebuie amplificat", a declarat Arafat, luni, după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19.
Întrebat când estimează că se va ajunge în România la imunizarea populației, Arafat a spus că este necesară imunizarea a 60-70% dintre români, iar acest lucru depinde de viteza cu care va fi furnizat vaccinul, dar și de modul în care autoritățile îi vor putea convinge pe oameni să se vaccineze.
- "Sperăm că dintre cei ezitanți va fi un număr important la vaccinare. E o parte care caută încă informații despre vaccin și rolul nostru este să le dam informații și asta vom face", a afirmat Arafat.
A patra tranșă de vaccin Pfizer a ajuns luni dimineață în România, cele 150.150 de doze fiind transportate cu aeronavele care au aterizat pe aeroporturile din București, Cluj-Napoca și Timișoara, urmând să fie distribuite la Institutul Cantacuzino din Capitală și către centrele din țară. Din cele 3 tranșe anterioare de vaccinuri, sosite în România până la data de 6 ianuarie 2021 (de 300.300 doze), s-au distribuit 131.370 doze, din care, numai astăzi, 11 ianuarie, 17.130 doze, către direcțiile de sănătate publică județene și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.
Potrivit datelor puse la dispoziția centrului național de vaccinare de către Institutul Național de Sănătate Publică, duminică situația privind derularea campaniei de vaccinare în spitale era următoarea:
- Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore) – 5.993.
- Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) – 108.294.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că autorităţile şi-au propus o accelerare a campaniei de vaccinare, având în vedere că aceasta a debutat înaintea termenului estimat în luna decembrie.
Gheorghiţă anunţă că după 15 ianuarie se intră în etapa a doua a vaccinării și va fi făcută publică lista cu bolile cronice care se pretează vaccinării. El a menţionat că până pe data 15 ianuarie va fi dezvoltată a doua parte a modulului de programare care este destinat tuturor persoanelor din etapa a doua de vaccinare, respectiv cele cu vârsta peste 65 de ani şi cele cu boli cronice.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a aprobat utilizarea celui de-al doilea vaccin împotriva noului coronavirus în statele membre, la recomandarea Agenției Europene pentru Medicamente. Este vorba despre vaccinul produs de compania americană Moderna, care este mai ușor de utilizat în condițiile în care nu trebuie transportat la temperaturi atât de scăzute ca cel produs de Pfizer.
Vaccinul nu poate asigura nimanui impunizare (adica aparare de pedeapsa,daca comite ilegalitati) ci doar imunizare, adica aparare impotriva efectelor contaminarii cu virusul Covid-19.
Problema noastra deocamdata e ca nu reusim sa vaccinam decat 100.000 pe saptamana, ceea ce e putin, dar nu suna nerealistic sa ajungem la 150.000 in 1-2 saptamani, mai ales avand in vedere ca la noi planificarea se face de mantuiala si problemele se rezolva punctual pe masura ce apar.
Interesant va fi cum ne vom descurca cand vom primi 500-600.000 de vaccinuri pe saptamana...
Datele, singurele oficiale pe care le-am gasit, intr-o prezentare demna de 1980, din pacate, sunt aici:
https://vaccinare-covid.gov.ro/comunicate-oficiale/
Spre comparatie, asha arata in UK: https://coronavirus.data.gov.uk/
Dar na, traim in Romania, deci asta e..
Acum sa revenim la cifre.
Pe 3 Jan (Duminica) la ora 17, aveam 13.596 de vaccinuri
Pe 10 Jan la ora 17, aveam 108.294. Facand calculele exact, iese nitel sub 95 de mii, rotunjit la 100.000 din bunavointa :)
Si e cumva normal ca in perioada 27 Dec -3 Jan sa nu se fi vaccinat multa lume, ca au fost sarbatori si sistemul sanitar a functionat la nivel de avarie.
Asha ca hai sa nu fim foarte critici, la altii cu mult mai multe pretentii situatia e sensibil mai dezastruasa... Franta, al carei model de birocratie il copiem, avea 80.000 de vaccinuri pe 8 Jan, la o populatie de 3.3 ori mai mare, iar Olanda 31.000 pana duminica. Nu zic, alte tari sunt mult inaintea noastra, dar la ce administratie avem, eu m-as declara deocamdata multumit oarecum, cu mentiunea ca ritmul trebuie sa creasca dramatic daca vrem sa nu ajungem sa stocam milioane de vaccinuri in timp ce ne mor batranii de covid...
Sunt de acord cu vaccinarea sistemului medical dar nu inteleg de ce mergem la toata functionarimea ,marii pensionari din MAPN sau MAI si de ce nu la populatioa activa care asigura mersul economiei
De ce lentoarea in procesul de vaccinare ?
De ce peste tot faceti tam-tam cu clipurile de vaccinare sdar insa in realitate va miscati cum este tot aparatul de stat si bugetar...adica prost si ff prost
credeti ca noi cei care trebuie sa fim in categoria 3 de vaccinare vom mai avea parte de imunizare?
Dl.Arafat ai dat un raspun de-a dreptul tampit si sa nu mai vb De ministrul Voiculescu care ajuns pe functia actuala pare din alta galaxie
Eu nu zic ca e suficient, si eu as vrea mai mult, dar nu stam chiar rau.
Fara sa fiu sustinator al lui Arafat (ba din contra) , hai sa nu fim carcotasi cand nu e cazul. Prin comparatie cu altii chiar din Europa stam mai bine.
Sanatate!
Vezi sa nu le fi numarat cand sunt sortate alfabetic, asa se potriveste acel 39 in lume de care vorbesti tu.
Tot pe 11 in UE suntem si conform articolului de aici: www.politico.eu/article/coronavirus-vaccination-europe-by-the-numbers/
PS. pe ourworldindata apar UK / Scotia / Irlanda de Nord / Wales / Anglia ca intrari separate. Gasesc corect sa iei doar UK in calcul.
Poti sa imi dai si mie sursa datelor tale?
In Romania, in weekendul trecut, au fost vaccinati mai putin de 12 mii de persoane.