- Centrul Regional de Distribuție București: 39.975 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Brașov: 24.375 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Cluj: 21.450 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Constanța: 18.525 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Craiova: 13.650 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Iași: 20.475 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 11.700 doze.
- DSPM București, DSP Arad, DSP Argeș, DSP Brașov, DSP Caraș-Severin, DSP Călărași, DSP Constanța, DSP Covasna,
- DSP Dâmbovița, DSP Dolj, DSP Hunedoara, DSP Iași, DSP Ilfov, DSP Maramureș, DSP Sălaj, DSP Teleorman, DSP Timiș, DSP Vâlcea.
Câte persoane s-au vaccinat până acum în România
Potrivit datelor puse la dispoziția centrului național de vaccinare de către Institutul Național de Sănătate Publică, duminică situația privind derularea campaniei de vaccinare era următoarea:
- Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore) – 5.993.
- Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) – 108.294.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că autorităţile şi-au propus o accelerare a campaniei de vaccinare, având în vedere că aceasta a debutat înaintea termenului estimat în luna decembrie.
Gheorghiţă anunţă că după 15 ianuarie se intră în etapa a doua a vaccinării și va fi făcută publică lista cu bolile cronice care se pretează vaccinării.
"Ne dorim o accelerare a etapelor de vaccinare având în vedere faptul că am început mai devreme decât preconizam. După cum ştim, estimam în perioada lunii decembrie o începere a campaniei de vaccinare după jumătatea lunii ianuarie. Am început la sfârşit de decembrie, motiv pentru care vom începe mai repede şi etapa a doua şi, aşa cum am anunţat deja, din a doua jumătate a lunii ianuarie, practic după 15, vom începe vaccinarea persoanelor din etapa a doua, începând cu beneficiarii care se află internaţi în centrele medico-sociale, rezidenţiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficienţă renală cronică în stadiul de hemodializă. Dezvoltăm un sistem prin care persoanele, după ce pleacă din staţia de hemodializă, să fie transportate cu aceleaşi mijloace de transport către centrele de vaccinare. Vor fi vaccinate şi ulterior se va urma traseul obişnuit”, a declarat Valeriu Gheorghiţă duminică seară, la Antena 3, potrivit news.ro.
Acesta a menţionat că până pe data 15 ianuarie va fi dezvoltată a doua parte a modulului de programare care este destinat tuturor persoanelor din etapa a doua de vaccinare, respectiv cele cu vârsta peste 65 de ani şi cele cu boli cronice.
Lista pentru persoanele cu boli cronice
Valeriu Gheorghiţă a precizat că de luni va fi făcută publică lista pentru persoanele cu boli cronice care vor intra în etapa a doua a vaccinării, decizia cu privire la acestea fiind luată în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a anunţat şi că cei care se încadrează în prima etapă a vaccinării se pot programa prin intermediul unor dispecerate care sunt puse în funcţiune la nivelul judeţelor.
„Au fost câteva momente în perioada iniţială în care platforma de programare a fost desincronizată cu activitatea centrelor de vaccinare, din cauza faptului că o mare parte dintre centre nu au intrat în activitate decât după data de 4 ianuarie. De la acel moment lucrurile s-au corectat, în momentul de faţă sistemul de programare merge bine iar, ca soluţie de backup pentru persoanele care nu au reuşit să-şi facă programare sunt operaţionalizate serviciile de call-center din fiecare judeţ, în care personalul este instruit încât să poată rezolva orice problemă care rezidă din programare, atât pentru persoanele juridice cât şi pentru persoanele fizice din prima etapă a strategiei de vaccinare”, a adăugat medicul. (articol actualizat)
Plus ca imunitatea tine pentru cazurile cele mai optimiste 2-5 ani si pentru cele mai pesimiste 6-9 luni.
Franta si Germania si-au luat un supliment de 50 mil doze fiecare pe langa mecanismul european. Noi facem vreun demers in acest sens?
O solutie pe care o propun: vaccinarea cu moderna+pfizer a cadrelor medicale, esentiale, bolnavilor, obezilor, varsnicilor CARE DORESC asta, in prima faza, urmata de vaccinarea cu Astrazeneca, care va imuniza mai putin (92%) si cu unele retineri ( nu obezi, nu bolnavi cu HTA, DZ). Numarul cel mai mare de persoane se va imuniza cu Astrazeneca pentru ca acestia au capacitatea de a produce cateva miliarde pe an, ceilalti.
In paralel, poate niste studii pentru copii, poate le facem chiar noi in primavara pentru toamna pentru a vedea daca jumatate de doza de Astrazeneca data la interval de 28 zile este eficienta pentru copiii peste 3 ani.
Asfel in toamna am putea avea viata normala, activitatea normala, evident cu masca pana ce cazurile merg spre zero.
2. Franta nu si-a luat doze suplimentare, oricum a vaccinat deocamdata mai putin decat noi (93K fata de 108K, zice Bloomberg).
3. Germania a luat 30 de milioane de doze suplimentare (nu 50), in contextul in care Biontech are fabrica in Germania si mareste capacitatea de productie pe banii statului.
4. UE negociaza acum cu Pfizer/Biontech dublarea contractului.
5. AstraZeneca e departe de 92% eficienta, la dozajul pe care l-au testat serios au numai 62%. Chestia cu "pana la 90%" a fost doar de PR, nu poate fi folosita pentru aprobarea vaccinului.
6. Mai sunt si alte vaccinuri potentiale. Sanofi-GSK si Johnson&Johnson ar trebui sa anunte cat de curand rezultatele fazei 3 a testelor clinice, si UE are contract cu amandoua.
Stiu ca-i cam aiurea ce spun aici, dar eu personal cred ca-i drept. Daca-as putea le-as da eu doza mea unora ca acestia (mai ales cei cu copii).