Alte 8.072 de noi cazuri de COVID-19, raportate în ultimele 24 de ore / În București, cele mai multe îmbolnăviri nou confirmate

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Unu la mana, creste numarul cazurilor la terapie intensiva, dar a incetinit cresterea si acolo. N-avem inca doua saptamani intregi de cand s-a oprit cresterea de infectii noi zilnice. Cresterea de cazuri la ATI si numarul de morti pe zi sunt tot timpul in urma cu 2-3 saptamani fata de numarul de infectii zilnice.
Doi la mana, in momentul de fata factorul limitativ nu e numarul de cazuri care ar necesita terapie intensiva, ci numarul de paturi de terapie intensiva disponibile. De-aia se da oxigen pe saloane, in unele spitale bolnavii stau pe holuri, pe banci care in vremuri normale erau folosite in sali de asteptare. Asa ca ce vedem noi ca crestere a numarului de cazuri la terapie intensiva e foarte bine posibil sa fie o crestere a numarului de paturi de terapie intensiva alocate COVID-19, numarul limitat de paturi mascand de fapt numarul real de cazuri care-ar avea nevoie de terapie intensiva.
Daca am dreptate, in saptamana ce vine ar trebui sa vedem o plafonare, pentru 1-2 saptamani, a cazurilor la terapie intensiva - n-o sa se creasca numarul de paturi in continuare daca se observa o scadere a numarului de cazuri grave. Daca n-am dreptate, cresterea o sa continue si dincolo de saptamana ce vine.
Pana acuma avem 5000000 de imbolnaviti confirmati. Daca ce se intampla pana acuma continua, numarul de imbolnaviti confirmati zilnic o sa scada in continuare. Daca calculam cu o medie de 5000 de cazuri noi confirmate pe zi de-acuma pana pe 15 ianuarie, mai adunam inca vreo 200000 de cazuri confirmate. Poate mai putin, daca scaderea de cazuri zilnice continua mai aprig decat pana acuma.
Chiar si pe varianta (pe care io o consider improbabila) c-avem de zece ori mai multi neconfirmati decat confirmati care-au trecut prin boala, pana in 15 martie, confirmati si care-au facut boala fara sa fie testati si confirmati laolalta, n-avem nici opt milioane de oameni imunizati.
In plus, desi inca nu-i sigur-sigur, in sensul ca nu s-a facut vreun studiu special pe tema asta (sau nu stiu eu), se pare ca-s sanse bune ca formele usoare de boala sa te lase in continuare susceptibil, asa ca din cei opt milioane o buna parte au sanse sa nu fie imuni.
Opt milioane sunt cam 40%. Au facut unii simulari si calcule, si de pe la 43% cam abia incepe sa se vada o incetinire a raspandirii bolii.
De-aia, atat cat ma duce pe mine mintea, sa ne asteptam la vreun efect semnificativ ca urmare a trecerii prin boala a unei parti suficient de mari a populatiei deja de pe 15 ianuarie mi se pare putin probabil. Io cre' ca mai degraba o sa vedem ceva dupa ce incepe vaccinarea, care va incepe cu cei mai susceptibili nu doar sa faca boala, ci si s-o dea mai departe.