Marea Britanie a anunțat miercuri dimineață că a aprobat administrarea vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech și că inocularea va începe săptămâna viitoare, transmite Reuters.

Vaccinul PfizerFoto: Siraj Ahmad / Alamy / Alamy / Profimedia

”Guvernul a acceptat astăzi recomandarea Agenției de Reglementare pentru Medicamente și Produse Medicale (MHRA) de aprobare a utilizării vaccinului Pfizer / BioNTech pentru Covid-19” a anunțat executivul britanic.

”Vaccinul va fi disponibil în tot Regatul Unit săptămâna viitoare”, a precizat guvernul.

Ministrul Sănătății, Matt Hancock, a spus și el că programul de vaccinare va fi demarat la începutul săptămânii viiitoare. Circa 50 de spitale sunt deja pregătite să-l administreze, iar vaccinarea se va desfășura și în centre speciale ce sunt înființate acum și în farmaciile și cabinetele de medici de familie ce sunt dotate cu depozite frigorifice la minus 70 de grade Celsius, a precizat Hancock.

”Obținerea aprobării este un scop pentru care am lucrat încă de când am anunțat că știința va prevala și aplaudăm MHRA pentru capacitatea sa de a desfășura o analiză atentă și de a lua devreme o decizie ce ajută la protejarea oamenilor din Regatul Unit”, a spus directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

”Deoarece anticipăm și alte autorizări și aprobări, ne concentrăm eforturile, cu același simț al urgenței, către furnizarea în siguranță a acestui vaccin de înaltă calitate în toată lumea”, a adăugat acesta.

  • Marea Britanie are un contract cu Pfizer pentru 40 de milioane de doze, primele 10 milioane urmând să fie livrate luna aceasta. Pentru imunizare sunt administrate două doze, la un interval de 3 săptămâni

Regatul Unit a devenit astfel prima țară care aprobă acest vaccin, trecând în fața unei lungi serii de națiuni care așteaptă protecția în fața coronavirusului.

Financial Times a scris duminică, citând surse informate, că primele imunizări cu produsul BioNTech/Pfizer vor începe pe 7 decembrie.

Sâmbătă, premierul Boris Johnson la numit pe Nadhim Zahawi, secretar de stat pentru mediul de afaceri, drept responsabil pentru vaccinarea contra noului coroanvirus.

Marea Britanie a anunțat pe 20 noiembrie că a cerut în mod oficial propriei agenții pentru medicamente (MHRA), să evalueze vaccinul Pfizer-BioNTech.

Regatul Unit a comandat 40 de milioane de doze din acest vaccin, care, potrivit ultimelor rezultate ale testelor clinice, are o eficacitate de 95% în prevenirea îmbolnăvirii de Covid-19.