Uniunea Europeană a anunțat joi că va contribui cu o sumă suplimentară de 100 de milioane euro, sub formă de granturi, pentru ca, prin intermediul mecanismului COVAX, țările cu venituri reduse și medii să aibă acces la viitorul vaccin împotriva COVID-19. Fondurile vor veni în completarea contribuției de 400 de milioane euro, contribuție confirmată deja în august.

VaccinFoto: Profimedia Images

„În plină pandemie distrugătoare de COVID-19, este clar că redresarea la nivel mondial va fi posibilă numai dacă toți cei care au nevoie de vaccinuri sigure și eficace vor avea acces la acestea. UE își intensifică sprijinul acordat mecanismului COVAX în acest scop și sunt mândră că Team Europe aduce o contribuție majoră la această inițiativă. Împreună putem face ca redresarea la nivel mondial să devină o realitate”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul ediției virtuale a Forumului pentru pace de la Paris, unde liderii mondiali și organizațiile internaționale discută despre răspunsul global și redresarea în urma pandemiei.

Suma propusă, de 100 de milioane EUR din rezerva generală a celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare (FED), îi va fi alocată, sub formă de granturi, organizației Gavi, Alianța Mondială pentru Vaccinuri și Imunizare, în calitate de administrator al mecanismului mondial COVAX, care își propune să asigure un acces universal și echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19.

Până în prezent, la mecanismul COVAX participă 184 de țări, 92 dintre acestea fiind economii cu venituri mici și medii, eligibile să aibă acces la vaccinuri împotriva COVID-19 prin intermediul angajamentului prealabil de achiziție al mecanismului COVAX coordonat de Gavi.

Astfel, Comisia și partenerii săi vor garanta opțiuni de cumpărare a viitoarelor vaccinuri împotriva COVID-19 pentru pentru țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific.