Președintele Klaus Iohannis spune că nu a auzit să existe vreo propunere care să vizeze carantinarea Capitalei sau a unor județe, integral, și că el nu își dorește carantinarea Bucureștiului. Întrebat de ce s-a derobat de răspundere și nu utilizează pârghiile legale, așa cum a făcut la începutul pandemiei, Iohannis a spus că el a "rămas destul de decident", dar că este mai eficient ca deciziile să fie luate de autoritățile locale.

Coronavirus in RomaniaFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Întrebat miercuri seară, într-o conferință de presă, dacă ia în calcul carantinarea Capitalei, Klaus Iohannis a spus că această propunere trebuie să vină de la experți și că nu a "auzit" nicio propunere care să vizeze Capitala sau județe întregi. "Eu nu-mi doresc să ajungem la carantinarea Bucureștiului".

"Am rămas destul de decident"

De asemenea, chestionat de ce s-a derobat de răspundere și de ce nu utilizează pârghiile legale pe care le are la îndemână, așa cum a făcut-o la începutul pandemiei, Iohannis a răspuns: "Am rămas destul de decident. Dar este evident că unele autorități s-au bâlbâit. E clar că autoritățile trebuie să fie mai bine organizate, să prevadă evenimentele, să le explice. Lucrurile sunt duse la nivelul autorităților locale pentru că acolo trebuie să se ia decizia pentru fiecare localitate. Acest principiu al subsidiarității e unul valoros și important în democrațiile consolidate".

Întrebat dacă nu ar fi necesară revenirea la o asumare a deciziei la vârf, pentru că autorităţile locale nu au curajul să ia decizia, Iohannis a replicat: "Se vor învăţa".

"A închide țara nu e o soluție"

Șeful statului a spus, din nou, că la acest moment nu discutăm despre un nou lockdown, pentru că "aînchide țara nu e o soluție".

"În acest moment, nu discutăm la nivel de conducere a statului despre un aşa-numit lockdown, adică închiderea tuturor activităţilor, ci căutăm soluţii care permit îngrădirea răspândirii virusului, dar în acelaşi timp continuarea activităţilor esenţiale. În definitiv, este nevoie, oricât de îngrijoraţi am fi - şi eu sunt foarte îngrijorat - să găsim un fel de a continua cu toate că avem această pandemie. În această abordare trebuie să încadrăm şi continuarea democraţiei în România. Fără alegeri nu există democraţie. Avem pandemie, în acelaşi timp se termină mandatul Parlamentului şi trebuie să mergem să ne alegem un nou Parlament, dar în condiţii foarte speciale", a afirmat.

El a spus că a închide ţara nu este o soluţie.

"Toate acestea trebuie făcute în acelaşi timp, fiindcă a închide ţara, după părerea mea, nu este o soluţie. Ce am face, închidem ţara două săptămâni, după care ce facem? Iarăşi trebuie să începem de la zero şi atunci este evident că trebuie găsit un just echilibru care ne permite să ne continuăm viaţa în condiţii de pandemie. Nu putem să ne gândim că ne întoarcem într-o lună sau două la normalitate. Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum şi peste o lună, şi peste două şi dacă reuşesc oamenii de ştiinţă să găsească un vaccin, sper, destul de repede", a adăugat președintele.