Administrația pentru Medicamente și Alimente din Statele Unite (FDA) a aprobat utilizarea de urgență a unui test pentru persoanele infectate cu COVID-19 care nu prezintă simptome, relatează NBC News.

Testare PCR coronavirusFoto: Dreamstime.com

„FDA a aprobat extinderea utilizării testului RT-PCR EUA dezvoltat de LabCorp pentru oricine, după ce compania a prezentat date științifice care arată capacitatea testului de a detecta SARS-CoV-2 în rândul populației asimptomatice”, a anunțat agenția într-un comunicat.

Acesta este primul caz în care autoritatea americană emite o astfel de autorizare. Anterior, persoanelor care doreau să fie testate li se putea cere să întrunească anumite criterii, precum prezentarea de simptome legate de COVID-19 sau intrarea în contact cu o persoană confirmată cu coronavirusul.

Într-o declarație acordată NBC News, un purtător de cuvânt LabCorp a declarat că testul nu a fost modificat ci că a primit doar aprobarea pentru a extinde testările asupra persoanelor asimptomatice.

Tot mai multe dovezi sugerează anumite similarități între pacienții cu COVID-19 care prezintă simptome și persoanele asimptomatice, un studiu postat luni de către cercetătorii MIT și de la Universitatea Harvard pe site-ul medical MedRxiv indicând că încărcătura virală - cantitatea de virus aflată în corpul unei persoane - este similară la persoanele testate pozitiv cu COVID-19, indiferent dacă au prezentat simptome sau nu.

Deși studiul cercetătorilor american nu a fost deocamdată evaluat inter pares (peer-reviewed), acesta a analizat datele privind testarea a 32.299 de rezidenți și personal medical din centrele de îngrijire a bătrânilor din statul american Massachusetts.

La momentul testării 71% din vârstnici și 93% din personalul medical cu COVID-19 nu prezentau simptome, încărcătura virală fiind similară cu a celor care afișau semne caracteristice infectării cu coronavirus.

Dacă nivelurile virusului sunt similare indiferent de simptome, testul ar trebui să fie egal de eficace, afirmă dr. Eric Topol, fondatorul și directorul Institutului de Cercetare Translațională Scripps, subliniind că noile date sunt „foarte importante”.

Însă acesta a avertizat că în pofida similarităților în ceea ce privește încărcătura virală, studiu nu stabilește dacă asimptomaticii transmit virusul în aceeași măsură cu cei care au dezvoltat simptome și că o limită a studiului o reprezintă că acesta nu a diferențiat între persoanele presimptomatice și cele asimptomatice.

Citește și: