Avocatul Poporului a trimis Ministerului Sănătăţii o recomandare pentru a reglementa situaţia pacienților cu COVID-19 asimptomatici, internați obligatoriu în spital, considerând neconstituțional cadrul legislativ. Instituția condusă de Renate Weber aduce ca argument și faptul că statele membre ale Uniunii Europene nu au luat această măsură.

Renate WeberFoto: Agerpres

În documentul transmis ministrului Sănătății, Nelu Tătatu, Avocatul Poporului spune că s-a sesizat din oficiu în urma unor articole apărute în presă în legătură cu situația juridică a persoanelor internate în spitale pe perioada pandemiei COVID-19.

Iniţial, internările obligatorii s-au dispus pe baza Ordinului ministrului sănătăţii 414 din 11 martie 2020. Ulterior, acesta a fost înlocuit de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 622 din 14 aprilie 2020, potrivit căruia «se instituie măsura de carantină la domiciliu (…), numai în situaţia în care spaţiul permite carantina individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor din acelaşi domiciliu, pe bază de declaraţie pe propria răspundere», inclusiv pentru «persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus (COVID-19)»(s.n.). După o zi, acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 629 din 16 aprilie 2020 care a exclus categoria persoanelor asimptomatice confirmate cu coronavirus dintre cele pentru care se instituie carantina la domiciliu, practic revenindu-se la internarea obligatorie a persoanelor care nu prezinta simptome, împotriva voinţei lor şi au posibilitatea autoizolării la domiciliu, susține Avocatul Poporului.

Instituția condusă de Renate Weber argumentează de ce a sesizat Curtea Constituţională pe articolele de lege în acest sens și spune că a făcut mai multe demersuri scrise la Ministerul Sănătăţii, solicitând renunţarea la obligativitatea internării şi menţinerii în spital a persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 asimptomatice.

"În răspunsurile primite, Ministerul Sănătăţii ne-a informat în legătură cu actele comunicat normative elaborate în contextul epidemiologic actual menite să reglementeze modalitatea de instituire a măsurilor de carantină şi de izolare la domiciliu a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19, inclusiv cele asimptomatice, fără însă a reveni asupra ordinului care obligă la internarea persoanelor asimptomatice”, a mai transmis Avocatul Poporului.

Potrivit instituţiei, un argument suplimentar în susţinerea demersurilor îl reprezintă un ordin al ministrului sănătăţii care prevede că ”persoanele infectate cu acest virus care rămân asimptomatice pe toată durata evoluţiei infecţiei nu primesc tratament, întrucât nu s-a demonstrat că ar reduce durata de excreţie a virusului”.

U alt argument invocat este că la statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Marea Britanie şi Elveţia nu au luat măsura internării obligatorii a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19 care sunt asimptomatice.

Instituţia a trimis Ministerului Sănătăţii o recomandare în trei puncte:

  • "Ministrul Sănătăţii va întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea respectării prevederilor legale în vigoare referitoare la consimţământul pacienţilor, cu ocazia internării persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 în unităţi spitaliceşti;
  • Ministrul Sănătăţii va analiza cu maximă celeritate necesitatea reglementării situaţiei persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19, ţinând cont de recomandările forurilor internaţionale;
  • Ministrul Sănătăţii va informa instituţia Avocatul Poporului cu privire la însuşirea Recomandării şi la măsurile dispuse”.