Primele rezultate sunt reconfortante, chiar dacă vor trebui efectuate studii suplimentare, înainte ca specialiștii să se hazardeze să tragă concluzii pripite. Cercetătorii de la Academia de Științe Medicale din China, conduși de profesorul Zhang Shuyang, au publicat un articol în arhiva online bioRxiv despre un posibil tratament pentru eradicarea Sars-CoV-2, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

ChinaFoto: Profimedia Images

După cum subliniază publicația "South China Morning Post", medicamentul care a atras atenția oamenilor de știință este GC376, utilizat pentru tratarea peritonitei infecțioase feline (FIP), o boală fetală felină foarte gravă, cauzată de un coronavirus care nu infectează omul. Ei bine, într-un test de laborator, echipa chineză a descoperit că medicamentul în cauză poate bloca în mod eficient replicarea virusului COVID-19.

Licărirea de speranță a sosit la câteva săptămâni după ce compania americană de medicamente pentru pisici a anunțat prezentarea unei cereri de aprobare de urgență către Food and Drug Administration din Statele Unite (FDA), tocmai pentru a începe studiile clinice ale medicamentului pe oameni. Oamenii de știință chinezi au descoperit că GC376 reprezintă "o metodă relativ eficientă și sigură" și că medicamentul este unul dintre (mulți) candidați pentru a juca rolul tratamentului anti- COVID.

Momentan, s-a demonstrat că medicamentul felin este capabil să se lege de o importantă enzimă Sars-CoV-2, așa-numita Mpro, adică enzima care descompune marile proteine ale unui organism în aminoacizi. Virusul utilizează tocmai acești aminoacizi ca "elemente de construcție". Cu alte cuvinte, fără Mpro, noul coronavirus nu se poate reproduce.

Motivul este simplu: GC376 poate intra în celulele infectate și poate inhiba producția virală. Pentru a obține un astfel de efect, a fost necesară o concentrație foarte scăzută de medicament; efectul obținut a fost maxim. Și totul cu un "profil de siguranță excelent".

Intrând în detalii, GC376 a fost dezvoltat de Anivive Lifesciences, o companie de biotehnologie situată la Long Beach, în California. Medicamentul a fost întotdeauna folosit pentru tratarea pisicilor care suferă de FIP. Acum, Anvive a înaintat o cerere de pre-investigație către FDA pe baza ultimelor cercetări efectuate în ultimele luni. "Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu FDA și să ne îndreptăm spre un experiment clinic", a declarat Dylan Balsz, fondatorul companiei, după cum a relatat "South China Morning Post".

Prin urmare, pornind de la un medicament pentru pisici, experții ar putea concepe un tratament valabil și pentru oameni. Merită să deschidem o mică paranteză despre feline. Se pare că Sars-CoV-2 nu este nociv doar pentru oameni, ci și pentru alte animale. Este suficient să ne gândim că cinci tigri și trei lei de la grădina zoologică Bronx din New York au fost pozitivi la coronavirus.

Profesorul Chen Hualan, de la Institutul de Cercetare Veterinară din Harbin, în China, a descoperit că noul coronavirus este foarte dăunător pisicilor. Dimpotrivă, se pare că virusul nu se poate reproduce așa cum ar dori în organismele câinilor, porcilor, găinilor și rațelor.

În schimb, profesorul Guo Xiaofeng de la Universitatea Agricolă a Chinei de Sud din Guangzhou a subliniat că unele boli reușesc să infecteze atât animalele, cât și oamenii; prin urmare, anumite tratamente medicale ar putea fi identice. "Dacă un tratament funcționează la pisici există o speranță rațională că va funcționa și la ființele umane. Dar nu există nicio garanție, deoarece oamenii sunt probabil mai sofisticați decât pisicile", a explicat profesorul Guo.