Organizațiile americane care se ocupă cu cercetarea Covid-19 și dezvoltarea unui vaccin ar putea fi ținta unor atacuri cibernetice operate de hackeri aflați în legătură directă cu guvernul Chinei, potrivit FBI și Departamentului de Securitate Internă, relatează Guardian. În replică, China respinge acuzațiile și invocă ”zvonuri” și ”calomnii” lansate de partea americană.

HotNews.roFoto: Hotnews

Agențiile americane au avertizat miercuri instituțiile și companiile care lucrează la un vaccin împotriva Covid-19, precizând că tentativele de spionaj reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.

"Încercările Chinei de a viza aceste sectoare reprezintă o ameninţare gravă pentru răspunsul ţării noastre la COVID -19", se arată într-un comunicat difuzat de FBI şi Agenţia americană pentru securitate cibernetică.

"Sănătatea, industria farmaceutică şi cercetarea care lucrează pentru răspunsurile la COVID -19 trebuie să fie conştiente de faptul că sunt primele ţinte ale acestei activităţi şi să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja sistemele", au avertizat organismele citate.

Mai multe detalii AICI

China și-a apărat modul în care a acționat în ceea ce privește pandemia de coronavirus, iar purtătorul de cuvânt al ministerului de externe Zhao Lijian a negat orice amestec al guvernului său privind furtul informațiilor legate de cercetările din domeniu.

“Noi conducem, la nivel mondial, în ceea ce privește tratamentele pentru Covid-19 și cercetările care vizează dezvoltarea unui vaccin (...) Este imoral să arăți cu degetul spre China, lansând astfel de zvonuri și calomnii, în absența oricăror dovezi, a spus acesta reporterilor.