Oamenii de știință resping aproape unanim teoria ”coronavirusului scăpat din laborator”. Există vreo dovadă că virusul ar fi fost modificat genetic?

de S.J.     HotNews.ro
Sâmbătă, 2 mai 2020, 17:51 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus
Foto: Getty Images / Digisport.ro
Oamenii de știință au turnat apă rece peste teoria președintelui Donald Trump conform căreia coronavirusul ar fi scăpat dintr-un laborator chinezesc, însă multe lucruri despre originea noului coronavirus rămân necunoscute, relatează The Guardian.

De ce a devenit originea pandemiei atât de controversată?Originea noului coronavirus a devenit un subiect extrem de disputat, Statele Unite și alțe țări aliate sugerând că guvernul de la Beijing nu a fost transparent cu privire la originea pandemiei.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a creditat ideea că există rapoarte ale serviciilor de informații care sugerează că virusul ar putea să fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan, deși serviciile de informații americane au refuzat să confirme informația. Comunitatea științifică spune că deocamdată nu există nicio bază pentru această afirmație.

Afirmația președintelui american a urmat unor relatări potrivit cărora Casa Albă pune presiuni asupra serviciilor de informații, amintind de presiunile administrației Bush asupra comunității de informații de a „pune benzină pe foc” înaintea războiului din Irak.

Problema cu versiunea ChineiO problemă specifică în povestea originală vizează epidemiologia izbucnirii pandemiei și incidența cazurilor timpurii fără vreo conexiune evidentă cu piața de animale din Wuhan, unde autoritățile chineze susțin că a început pandemia. Dacă aceste persoane nu au fost infectate la piață sau intrând în contact cu cei infectați la piață, atunci cum pot fi explicate aceste cazuri, se întreabă criticii.

Laboratoarele din WuhanDouă laboratoare din Wuhan unde sunt studiate coronavirusuri la lilieci au atras atenția. Institutul de Virologie din Wuhan, o unitate cu nivel 4 (cel mai înalt) de biosecuritate și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Wuhan, o unitate cu nivel 2 de biosecuritate aflată în apropierea pieței de unde ar fi început pandemia.

Câteva teorii au fost promovate. Prima, și cea mai îndrăzneață, e că oamenii de știință de la Institutul de Virologie ar fi făcut experimente cu coronaviruși de la lilieci, modificându-le genetic, și că virusul ar fi scăpat și infectat oamenii. O a doua versiune este că măsurile de biosecuritate precare în rândul personalului de la laborator, poate în procesul de colectare sau eliminare a specimenelor, ar fi dus la eliberatea unui virus nealterat.

Există dovezi că virusul ar fi fost modificat genetic?Consensul științific care respinge ideea că virusul ar fi fost modificat genetic este aproape unanim. Într-o scrisoare adresată revistei Nature în luna martie, o echipă de microbiologi conduși de profesorul de microbiologie Kristian Andersen a afirmat că „datele genetice arată irefutabil că (noul coronavirus) nu este derivat din structura unui alt virus”, adică altfel spus din secțiuni tăiate ale unui alt virus cunoscut.

Echipa de cercetători a sugerat că mult mai probabil virusul a apărut în mod natural și a devenit mai puternic prin selecție naturală.

„Noi propunem două scenarii care ar putea explica plauzibil originea Sars-CoV-2: selecția naturală într-o gazdă animală înainte de transferul zoonotic, de la om la animal, sau selecția naturală ca urmare a transferului la om”.

Peter Ben Embarek, un expert de la Organizația Mondială a Sănătății în transmiterea bolilor de la animale la om, alături de alți specialiști contactați de The Guardian, au explicat că dacă ar fi existat orice fel de manipulare genetică a virusului acest lucru ar fi fost identificat de către cercetători.

Cum rămâne cu o scăpare accidentală a virusului din cauza unor practici de siguranță precare?Eliberarea accidentală a unui specimen nealterat genetic a fost una din cele mai vehiculate teorii, deși „dovezile” oferite sunt cel mult circumstanțiale.

The Washington Post a relatat despre îngrijorări din 2018 legate de securitate și neajunsuri de management raportate de personalul ambasadei americane care au vizitat Institutul de Virusologie de câteva ori, dar ziarul a admis că nu există niciun fel de dovadă că laboratorul ar fi sursa pandemiei.

James Le Duc, șeful Laboratorului Național Galveston din Statele Unite, însă are o altă imagine asupra Institutului de Virologie din Wuhan: „Am vizitat și făcut turul noului laborator de biosecuritate nivel 4 din Wuhan înainte ca acesta să își înceapă operațiunile în 2017. Este comparabil ca măsuri de securitate și calitate cu orice laborator ce funcționează în prezent în Statele Unite sau Europa”.

Problemele cu istoricul răspândirii coronavirusuluiDeși experții contactați de The Guardian au explicat că înțelegerea privind originea noului coronavirus rămâne una provizorie, aceștia au adăugat că nivelul actual al cunoștințelor privind răspândirea inițială creează de asemenea probleme pentru teoria scăpării din laborator.

Când Peter Forster, un genetician la Cambridge, a comparat secvențele genomului virușilor colectați în faza incipientă a pandemiei, iar apoi global, acesta a identificat trei tulpini dominante.

Devreme în pandemie, două tulpini par să se fi aflat în circulație în același tip - tulpina A și tulpina B - cu o a treia tulpină C apărută mai târziu.

Dar într-o descoperire surprinzătoare, varianta cea mai apropiată genetic de coronavirusul de la lilieci nu a fost cea mai răspândită în Wuhan, ci în schimb asociată cu câteva cazuri apărute devreme în provincia sudică Guangdong.

Cu alte cuvinte, rămâne încă departe de certitudine dacă Wuhan a fost primul loc din China unde virusul a apărut inițial.

Ce înseamnă acestea în prezent?Nivelul actual de cunoaștere asupra coronavirusului și originii sale sugerează că explicația cea mai plauzibilă este și cea mai simplă.

Ca alți coronaviruși, acesta s-ar fi transmis la om printr-un eveniment natural, premisa inițială a multora din comunitatea științifică, inclusiv a Organizației Mondiale a Sănătății.

Teste suplimentare ce vor fi efectuate în China în lunile care urmează ar putea identifica mai precis sursa coronavirusului și punctul de început al pandemiei. Dar deocamdată este prea devreme.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5152 vizualizari

 • -5 (17 voturi)    
  the true is out there (Sâmbătă, 2 mai 2020, 17:55)

  BlueX [utilizator]

  Exista vreo dovada ca exista dumnezeu ?
  • 0 (6 voturi)    
   Da, virusul! (Sâmbătă, 2 mai 2020, 19:29)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui BlueX

   Este etern, n-are nici viață nici moarte, se află în fiecare dintre noi, ne modelează ADN-ul, este nimic și totul în același timp.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 3 mai 2020, 14:48)

   [anonim] i-a raspuns lui BlueX

 • +13 (39 voturi)    
  Există o dovadă (Sâmbătă, 2 mai 2020, 17:56)

  gebica [utilizator]

  Extrem de puternică: opoziția Chinei de a accepta controlul. E la mintea cocoșului că nu te opui, mai ales cînd toți te acuză, dacă nu ai ceva de ascuns.
  Restul e gargară...științifico - politico - fantastică.
  • +9 (19 voturi)    
   Exact (Sâmbătă, 2 mai 2020, 19:34)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui gebica

   Un scenariu probabil zice ca a fost scapat accidental din laborator, chiar si nefiind modificat genetic. E diferenta dintre accident biologic si arma biologica. In articol ni se pune ca nu e o arma biologica creata in laborator, e natural. Bun, insa asta nu exclude accidentul.
  • +4 (10 voturi)    
   argumentul dumneavoastra este... (Sâmbătă, 2 mai 2020, 20:36)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui gebica

   esenta totalitarismului: nu te opui daca nu ai ceva de ascuns.
   Sunt o gramada de motive intr-un joc politic intre doua puteri. O fata a jocului este relatata de presa din USA: "US intelligence agencies under pressure to link coronavirus to Chinese labs".
  • +2 (6 voturi)    
   nu e e nici o dovada (Sâmbătă, 2 mai 2020, 23:21)

   demetru [utilizator] i-a raspuns lui gebica

   China se opune investigatiilor pentru ca vor arata incompetenta de la inceput, minciunile si numarul real de morti, dar nu are treaba cu teoria virusului scapat din laborator.
 • -7 (19 voturi)    
  “Oamenii de stiinta, unanim” (Sâmbătă, 2 mai 2020, 18:26)

  asistat [utilizator]

  Bah esti nebun? Au votat ei si au ajuns la concluzia ca pamantul nu e plat?!? Este suficient sa zica unul si mie imi ajunge! #galileoemaidesteptcatoti #rezistiisuntceimaimariloseri
 • +9 (25 voturi)    
  Cand aud de "unanimitate" si oameni de stiinta (Sâmbătă, 2 mai 2020, 19:02)

  AliKimiku [utilizator]

  Am dubii din start.
  Fiindca stiinta, oricare ar fi ea, nu functioneaza cu unanimitati. Nu se voteaza, nu conteaza cate procente cred ca... samd.
  Conteaza doar niste cifre destul de seci si ff greu de inteles de un nespecialist.
  • +2 (8 voturi)    
   unanimitate sustinuta de dovezi (Sâmbătă, 2 mai 2020, 23:22)

   demetru [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   sau tu vrei sa zici ca pamantul e plat doar fiindca nu-ti place unanimitatea din principiu? Asta e un argument destul de stupid.
   • -2 (2 voturi)    
    hai sa comparam chestii comparabile (Duminică, 3 mai 2020, 15:22)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui demetru

    Exemplul cu pamantul e plat vs sferoid e jenant.
    Stiinta nu lucreaza cu unanimitati ci cu ipoteze verificabile sau nu.
    Nimeni nu votat vreodata daca pamantul e rotund sau plat.
 • +9 (17 voturi)    
  Unanim :-))) (Sâmbătă, 2 mai 2020, 19:13)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Stiu eu un om de stiinta caruia nimeni nu i-a cerut parerea.

  Dar e frumos cuvântul « unanim », nu-i asa?
 • +9 (19 voturi)    
  Mda (Sâmbătă, 2 mai 2020, 19:24)

  KostasP [utilizator]

  Care, specialisti, aia cumparati de chinezi si cabala gen streinu si rafila?
  • +1 (5 voturi)    
   i-a cumparat pe americani? (Sâmbătă, 2 mai 2020, 23:23)

   demetru [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   fugi ma de aici cu teoriile astea...
 • +8 (14 voturi)    
  Se gandesc la viitor (Sâmbătă, 2 mai 2020, 19:30)

  Victtor [utilizator]

  Voteaza dupa cum este bine pentru salariu.
 • +13 (17 voturi)    
  Titlul corect pentru articol ar fi trebuit sa fie: (Sâmbătă, 2 mai 2020, 19:59)

  Burebista cel Antic [anonim]

  "Oamenii de știință chinezi resping unanim teoria coronavirusului scăpat din laborator (...)" :D
 • +6 (12 voturi)    
  unanim (Sâmbătă, 2 mai 2020, 20:21)

  Wheelwright [utilizator]

  Nu sunt deloc uniti oamenii de stiinta in prezent, sunt si ei "izolati" si lucreaza fiecare in tara si laboratorul lor (de aici si micile progrese pe care le fac, inca incearca tot felul de medicamente folosite la alte boli si nu au gasit nimic inca doar pentru Covid-19, vaccinul e si mai departe).
  Apoi traducerea in romana "nu a scapat din laborator" e incorecta, ei spun ca nu a fost creat virusul prin inginerie gentica in laborator, dar nimeni nu poate spune ca nu a scapat din acel laborator unde se stie ca tocmai liliecii aia ai studiau pentru a gasi un antidot pentru SIDA.
  Cu siguranta ca "scapat" din China ca si gripa spaniola ca si Sars1. Toti acesti virusi au venit de la ei, asta e unanim cunoscut.
  • +1 (7 voturi)    
   hmm... (Sâmbătă, 2 mai 2020, 21:47)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   Spanish flu a pornit din US.

   despre coronavirus Wikipedia scrie

   Coronaviruses were first discovered in the 1930s when an acute respiratory infection of domesticated chickens was shown to be caused by infectious bronchitis virus (IBV).[15] Arthur Schalk and M.C. Hawn described in 1931 a new respiratory infection of chickens in North Dakota. The infection of new-born chicks was characterized by gasping and listlessness. The mortality rate of the chicks was 40–90%
 • +1 (7 voturi)    
  Unde sunt acești (Sâmbătă, 2 mai 2020, 22:12)

  Observatory [utilizator]

  @unanimi” oameni de știință când se discuta de a găsi soluții, medicamente sau vaccinuri ?
  Știu eu câțiva care “ au acte și diplome de oameni de știință , dar arde manganul prin laboratoare , zilnic cu ochii in microscoape de zeci de ani și nu au contribuit cu nimic la știință ...
  Ca in orice profesie, exista o sfera larga de buni și prosti, invidioși : Talentați și iubitori de știință și neputincioșii in ale științei .
 • +4 (10 voturi)    
  Vesti bune direct din China (Sâmbătă, 2 mai 2020, 22:31)

  Victor Micea [utilizator]

  Stil de propaganda: titlul spune raspicat ca "Oamenii de știință resping aproape unanim teoria coronavirusului scăpat din laborator”. Textul este insa plin de aproximatii, si dubii, de indoieli si presupuneri. Nimic stiintific. Finalul este apoteotic: se fac cercetari in China care ne vor lamuri. Trebuie sa avem rabdare iar tata Xi ne va spune o poveste frumoasa.
 • +3 (7 voturi)    
  prostii nu vor fi convinsi niciodata (Sâmbătă, 2 mai 2020, 23:25)

  demetru [utilizator]

  sunt ca aia care cred ca pamantul e plat.
 • +1 (3 voturi)    
  Take that (Duminică, 3 mai 2020, 12:01)

  ipolitic [utilizator]

  In zona pesterilor, habitatul liliecilor purtatori de SARS , traiesc in jur de un milion de oameni. E suficient briciul lui Occam sa va mai scurteze fanteziile conspirationiste?
  • -3 (3 voturi)    
   numai ca pesterile alea sunt la 900 km de Wuhan (Duminică, 3 mai 2020, 15:28)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Deci briciul lui Occam poate fi folosit in multe feluri.
   Iar onor comunistii chinezi au ascutit briciu' si au avut grija sa desfiinteze piata cu pricina fara sa ia probe de la un singur animal.
   PS - iar conspiratia nu inseamna accident, adica scaparea accidentala a lui virusache din laborator.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by