Serviciile americane de informații au anunțat joi că au ajuns la concluzia că noul coronavirus "nu a fost creat de om sau modificat genetic", scrie AFP.

Testare coronavirusFoto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Serviciile de informații încearcă încă să "determine dacă epidemia a început printr-un contact cu animale infectate sau dacă a fost rezultatul unui accident al laboratorului din Wuhan", orașul chinez unde a început pandemia, a precizat Direcția de informații (DNI), într-un comunicat.

"Serviciile de informații se alătură consensului larg al comunității științifice pentru a conveni că virusul Covid-19 nu a fost creat de om sau modificat genetic", adaugă comunicatul.

"Comunitatea de informații va continua să studieze cu rigoare informațiile care apar pentru a determina dacă epidemia a început printr-un contact cu animale infectate sau dacă ea a fost rezultatul unui accident la laboratorul din Wuhan", potrivit sursei citate.

Această rară declarație publică a serviciilor secrete americane intervine după ce președintele Donald Trump nu a exclus să ceară despăgubiri Beijingului pentru epidemia de coronavirus.

Potrivit presei americane, Trump a însărcinat serviciile de informații să descopere originea virusului, atribuită inițial unei piețe din Wuhan, înainte ca un laborator de cercetări din oraș să fie suspectat.

"Suntem nemulțumiți de China", boala "ar fi putut fi oprită la sursă și nu s-ar fi răspândit în întreaga lume", a declarat recent președintele american.

Potrivit unui sondaj recent al centrului Pew Research, 29% dintre americani cred că noul coronavirus a fost creat într-un laborator, fie intenționat (23%) fie accidental (6%).