Germania este pregătită, "în spiritul solidarității", pentru "contribuții mult mai importante" la bugetul Uniunii Europene în fața epidemiei de coronavirus, a promis joi Angela Merkel, înaintea unui summit cu partenerii europeni, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Profimedia Images

"Un plan european de relansare economică ar putea susține relansarea în cursul următorilor doi ani și lucrăm la el", a adăugat cancelarul, în fața deputaților germani, înainte de a participa, joi după-amiază, la o reuniune a liderilor celor 27 de țări membre care are ca temă identificarea de soluții la criza economică provocată de pandemie.

Această contribuție "mai importantă" va fi valabilă, a adăugat Merkel, pentru "o perioadă limitată".

Cancelarul a explicat la începutul săptămânii că bugetul UE ar putea fi majorat în anii imediat următori pandemiei în fața consecințelor economice și sociale ale crizei economice.

Deși UE este, pentru Merkel, o "comunitate a destinului", mutualizarea datoriilor naționale, cerută de mai multe țări din sudul Europei, rămâne exclusă deoarece ar necesita schimbarea tratatelor europene, un proces care ar putea dura ani.

"Ne dorim ca toate statele UE să se redreseze economic", a subliniat ea.

"Un astfel de program trebuie însă gândit în cadrul bugetului european, deoarece bugetul european este instrumentul care și-a dovedit utilitatea timp de decenii pentru sarcinile comune în UE", a argumentat ea.

Liderii europeni par mai divizați ca niciodată înaintea dezbaterii soluțiilor de scoatere a UE din recesiunea provocată de noul coronavirus, iar analiștii se așteaptă la amânarea deciziilor de anvergură.

Cei 27 nu reușesc, pentru moment, să ajungă la un acord pentru relansarea motorului economic și un detaliu spune multe despre aceste divergențe: contrar obiceiului, nicio declarație comună nu va fi adoptată la finalul reuniunii prin videoconferință, care va începe la ora 13,00 GMT.

Cancelarul, căruia i s-a reproșat în 2017 că nu a profitat de propunerile de reformare a UE formulate de Emmanuel Macron, s-a arătat de această dată mai dispusă spre discuții.

Astfel, ea intenționează să "ceară Consiliului European să trateze chestiuni fundamentale: în ce domenii ar trebui să cooperăm și mai strâns la nivel european? Are nevoie UE de competențe suplimentare? De ce competențe strategice avem nevoie pentru viitorul Europei?".

"Solidaritatea europeană este de asemenea necesară în materie de politică a migrației, stat de drept, politica europeană de securitate și apărare și apărarea sau protecția climatului", a adăugat Merkel.