Ce îi așteaptă pe românii care pleacă la cules de sparanghel sau la căpșuni în vreme de pandemie: "Maxim 10 ore de muncă, dar câteodată sunt și 12"

de I.H.     HotNews.ro
Luni, 13 aprilie 2020, 18:15 Actualitate | Coronavirus


Sparanghel
Foto: Facebook
​Imaginile cu cei aproape 2.000 de români înghesuiți pe aeroportul din Cluj ca să plece în Germania la cules de sparanghel au ajuns și în presa internațională. Site-urile de joburi sunt pline de oferte cu locuri de muncă în Germania, în Marea Britanie sau chiar în Italia, la cules de fructe, legume sau în fabrici de carne. Am încercat să vedem cât poate să câștige un român care merge să culeagă sparanghel sau să ambaleze carne, ce condiții de lucru i se promit și cum poate ajunge să lucreze acolo în vreme de pandemie. Am aflat că e "bătălie mare pe locuri" și că "e mai problematic cu transportul, dar se poate rezolva". Motivația oamenilor este simplă: le este teamă de sărăcie.

"Toate zborurile pentru aprilie la căpșuni sunt full, poate aveți șanse pentru mai"


Pe site-urile cu oferte de joburi sunt zeci de anunțuri pentru locuri de muncă în Uniunea Europeană, în special în Germania, la cules de sparanghel și fructe, în abatoare și chiar în industria hotelieră, dar și în Marea Britanie sau Spania. Anunțurile sunt imperative, semn că nevoia este mare. Am încercat să aflăm cât mai multe detalii.

Prima oară am sunat, în calitate de jurnalist, la o firmă din Sibiu, care cere o "persoană dinamică" și cu experiență în agricultură: "Plecare urgentă! Companie din Germania care se ocupă cu domeniul agriculturii caută urgent muncitori necalificați pentru angajare la cules sparanghel. Oferta: Salarizare 1.800 euro/lună - Ore lucrate: 40 de ore/săptămână + ore suplimentare. Cazarea este oferită de angajator cu toate cheltuielile incluse. Asigurarea medicală”.

Femeia care răspunde îmi spune că oamenii nu mai au curaj să plece. ”Este foarte dezamăgită lumea. Până acum, telefonul suna continuu. Acum, sună cam la jumătate de oră, dar mai mult pentru informații. Nu prea mai au curaj să plece. Poate vor fi organizate transporturi spre Germania, după luna mai”, afirmă femeia, care încearcă să fie optimistă: ”Poate vor fi organizate transporturi spre Germania, după luna mai”.

Confirmă că ”au mai plecat în ultima vreme la sparanghel”, dar spune că nu știe exact câți pentru că "se ocupă un alt departament, cel de plecări". Îmi promite că mă va suna ”cineva de acolo” să îmi dea ”o situație”, lucru care nu s-a întâmplat. A fost cel mai detaliat răspuns pe care l-am primit atunci când m-am prezentat ca fiind "de la presă".

De la alți doi reprezenți ai unor firme de plasare de forță de muncă la care am sunat și am cerut informații tot în calitate de jurnalist, am primit răspunsurile: "Da, avem cereri, dar noi am oprit activitatea acum" / "Noi acum nu mai trimitem pe nimeni, doar le luăm datele și îi contactăm noi când se va putea pleca în siguranță".

Am schimbat abordarea - sun în calitate de potențial culegător de sparanghel sau de căpșuni.

"Plecări la agricultură în Germania, începând cu 5.03.2020, pentru persoane dornice să muncească sezonieri în agricultura germană, pentru femei și bărbați, la muncă manuală în hală, sere și pe câmp la recoltat, sortat, ambalat și etichetat fructe-legume. Vârsta între 18-50 ani, vor lucra legal pe bază de contract de muncă german pe o perioadă de 2-3 luni”, este anunțul unei firme din Târgu Jiu.

Prima întrebare e despre vârstă. "Deci aveți 40 de ani, e bine, sunteți în putere”. Entuziasmul mai coboară când află că nu am mai lucrat în agricultură, deci nu am experiență. ”Aici este o problemă, au prioritate la plecare acum, repede, cei care au mai fost pe câmp acolo”, mi se spune.

”Avem zboruri pentru 20-27 aprilie. Se pleacă la cules de căpșuni, dar totul e ocupat, e bătălie mare pe locuri. Mai avem și pentru 1-15 mai, tot la căpșuni, dar sunt oameni care lucrează de mai mulți ani și ei pleacă întâi", adaugă omul, apoi mai descoperă o problemă: sunt din București, iar "primăriile de sector dau greu actul ăla care se eliberează".

"E tevatură mare acum, ați văzut că ăștia controlează și zborurile. În Germania nu e problemă, că acolo vă testează automat. Dar haideți că poate aveți șanse să plecați în mai, să prindeți măcar o lună", mă încurajează domnul.

Mă informează că pentru dosarul de plecare am nevoie de cartea de identitate, certificat de naștere, de căsătorie, cazier, diplomă a ultimei școli absolvite, o adeverință medicală că sunt aptă de muncă și un "certificat pentru dovedirea situației de dublă cheltuială gospodărească, pentru forță de muncă sezonieră".

Plata în jur de 9 euro pe oră, cu 10, "maxim 12 ore de muncă pe zi"Dar cât o să câștig? Răspuns prompt: 9,35 de euro pe oră. "Nu net, brut, dar plata este și în funcție de randament, de activitate, cu posibilitate de ore suplimentare. E mult de muncă, dar maxim 12 ore pe zi lucrate". O să pot lucra fie la culesul, fie la ambalarea căpșunelor, "depinde".

Dacă am totuși ”șanse să pot pleca”, așa cum îmi spune omul de mai multe ori, voi fi cazată într-un container "cu toate utilitățile incluse în preț și cu lenjerie de pat". Costă 6,69 de euro pe zi, iar banii îmi vor fi reținuți din salariu la final de lună. La fel și banii de transport - costă 100 de euro pe lună transportul cu autobuzul de la locul de cazare la locul de muncă și înapoi. Și mâncarea trebuie să mi-o asigur, dar pot primi un avans săptămânal, iar banii să îmi fie reținuți apoi tot din salariu.

O altă firmă de recrutare, din Cluj, le promite "5.000 de euro pe sezon" celor care aleg să plece la cules de căpșuni, tot în Germania: "Agricultură Germania (5.000 euro/Sezon). Căutăm femei și cupluri pentru posturi în domeniul agriculturii. Experiența nu este necesară, însă constituie un avantaj. Spațiul este igienizat, iar angajații sunt testați. E un mediu fără riscuri. Se oferă contract pe 3 luni de zile. Salariul începe de la 9,35 euro/ ora. Puteți să vă întoarceti acasă cu 5.000 - 6.000 euro, după 3 luni de muncă. Se lucrează 6 zile pe săptămână, între 8 - 10 ore/ zi".

Sun, iar răspunsul este sec: "Avem cereri foarte mari, acum nu mai avem plecări, mai încercați în mai".

"Rezolvăm repede cu actele, cu tot ce trebuie acolo, dacă aveți posibilitate de transport să plecați mai repede"


O altă firmă caută "femei sezoniere" pentru cules de căpșune și mure, pe o perioadă de 3 luni.

Femeia care îmi răspunde la telefon îmi spune, foarte amabilă, că dacă vreau să plec trebuie în primul rând să merg la sediul din Târgu Mureș și să depun dosarul.

"La 1 mai pleacă primă tură cu avionul. Locurile sunt toate date, dar mai avem după 15 mai", îmi spune ea. Mă îndrumă să încerc să găsesc "o mașină mică, să fiți maxim 2-3, să încercați să ieșiți așa din țară": "Putem să rezolvăm repede cu actele, cu tot ce trebuie acolo și dacă aveți posibilitate de transport să plecați mai repede. Mâine pleacă două femei cu mașina din țară, se trece mai ușor așa, cu busurile nu prea se trece acum, nu le lasă la graniță".

Se plătește între 7 și 8 euro pe oră, "depinde". Programul de lucru este de 8 ore, "maxim 10 ore, dar câteodată sunt și 12". Primesc asigurări că am "cazare asigurată, se plătește doar mâncarea".

"Dacă vă grăbiți, prindeți plecare din 20 aprilie cu avion din București. Și e mai bine la carne"


Un alt anunț, alte oferte de muncă "la agricultură în Germania". Doamna care îmi răspunde îmi vorbește despre "ambalare și etichetare pentru carmangerie", nu despre cules de căpșuni sau sparanghel.

"E mai bine la fabrica de carne", îmi spune, și detaliază: pot lucra la ambalarea și etichetarea cărnii, iar soțul meu, dacă am și dacă vrea să vină cu mine, poate lucra la depozit, să încarce carnea din abator. Salariul: 9,96 euro pe oră. "E brut, nu e net, dar tot e bine".

Trebuie să îmi plătesc singură șederea într-un container modular. "Chiria e până în 300 de euro pe lună acum, cât mai e frig, apoi costă mai puțin, că nu mai trebuie căldură". Transportul de la locul de cazare la fabrica de carne costă și el 50 de euro pe lună și tot eu îl achit. Mai exact, îmi este reținut din salariu la final de lună.

Foarte amabilă, doamna îmi spune ce acte îmi sunt necesare și mă încurajează să mă grăbesc ca să pot pleca în 20 aprilie, cu avionul, din București. "Avem și pentru agricultură, tot din 20 e plecarea din București, dar eu zic că e mai bine la carne".

La cules de hamei


O firmă din Cluj caută români pentru a culege hamei pentru "cea mai mare plantație din Germania, pentru o fabrică de bere renumită".
Locurile disponibile sunt "nelimitate". Salariul: 9,36 net pe oră ("asta înseamnă un aproximativ de 1600 euro net"). Sunt promise cazare ("asigurată gratuit de către angajator"), respectiv "o masă caldă la amiază din partea angajatorului (Felul 1 si Felul 2)".
Sunt anunțate plecări cu avionul din Timișoara, București, Cluj și Sibiu, în datele de 23, 24 și 25 aprilie. La telefon nu răspunde însă nimeni.

"Angajările se fac sunând la numărul..., tarif 1,5 euro/min + TVA"


O firmă din Vaslui, de data aceasta, caută muncitori pentru domeniul hotelier în Germania, cărora le promite o leafă de 2.150 de euro. ”Cameristă, muncitori curățenie, muncitori bucătărie. Cerem și oferim seriozitate. Beneficii: contract de muncă cu asigurare medicală plătită, masa și cazarea asigurate. Necesită un minim de germană sau englez".

La numărul de telefon indicat nu răspunde nimeni, însă imediat primesc un mesaj în care este menționat un alt număr, cu taxă: "Bună ziua. Angajările se fac doar sunând la numărul de telefon 0900310.... (tarif- 1,5 euro/min + TVA)".

"Mai frică mi-e de sărăcie decât de coronavirus"


Motivația românilor care aleg să plece la muncă în străinătate, în pofida pandemiei, este simplă: sărăcia.

Daniel are 20 de ani și este din județul Suceava. Sâmbătă, s-a îmbarcat de pe aeroportul din Iași cu destinația Germania, la cules de sparanghel. "La noi e greu, nu avem unde să muncim. Vă spun drept, mai frică mi-e de sărăcie decât de coronavirus”, a declarat el pentru Mediafax.

Rareș are 23 de ani, este din Brașov şi predă cursuri de chitară. De câțiva ani, lucrează și pe câmpurile nemțești. "Muncesc în agricultură la cules de sparanghel. În rest, sunt profesor de chitară aici în țară şi astea două luni îmi oferă cumva un capital de investiție, să îmi mai cumpăr un echipament", afirmă el. E grea munca acolo, dar "te obișnuiești": "Cu cât trec anii mai mult, cu atât devine cumva o natură secundară. Munca câmpului este echivalentă cu orice tip de muncă. Este foarte mult de muncă, este o muncă murdară, dar la finalul sezonului, merită”.

Dumitru Pasăre din Bistrița, spune că, de când lucrează în Germania, și-a renovat casa. Nu poate trăi din ce câștigă acasă, ca tâmplar. Este al șaptelea an în care merge la muncă în Germania: "E un salariu mai bun decât în țară. La noi, politicienii îşi fac salariile lor şi pensiile, iar pe noi patronii ne plătesc cu 300 de euro, niște salarii de nimic. Acolo câștigăm în jur de 3.000 de euro pe lună. Ne dau cazare două persoane într-o cameră, mâncare, transport. În fiecare lună banii intră în cont. Bani cu care pot să îmi rezolv şi eu unele lucruri”.

"Dacă ar avea oferte în țară de la fermierii români sau de la alți angajatori, probabil nu ar pleca"


Câteva mii de români au plecat deja săptămâna trecută la muncă în agricultură în Germania. Imaginile cu cei aproape două mii de oameni care, în plină pandemie, s-au trezit înghesuiți la aeroportul din Cluj-Napoca pentru a se îmbarca în curse charter au fost preluate de presa internațională.

BBC a relatat cum românii plecați joia trecută au fost preluați de autobuze de pe aeroportul din Düsseldorf și duși la ferme, unde sunt testați pentru coronavirus înainte de a merge pe câmp la muncă. Ei sunt ținuți separat de ceilalți muncitori și li se impune să lucreze în grupuri mici.

"Ne temem că standardele de igienă nu vor fi îndeplinite, iar cazarea oamenilor nu va fi reglementată corespunzător. Solicităm carantină, cu maximum două persoane într-o cameră", declara pentru Reuters Reinhard Steffen, purtător de cuvânt al unui sindicat din agricultură.

În mod normal, în Germania merg anual la muncă în agricultură aproximativ 300.000 de muncitori străini, în special români și polonezi. Acum, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, numărul acestora va fi de maximum 80.000 în lunile aprilie și mai, potrivit BBC.
Despre aceste cifre a vorbit și premierul Ludovic Orban, care spunea că aproximativ 80.000-90.000 de români ar putea pleca la muncă în străinătate în perioada următoare.

"Dacă ar avea oferte în țară de la fermierii români sau de la alți angajatori, probabil nu ar pleca. Deocamdată în România există un milion de contracte de muncă suspendate, aproximativ 300.000 de contracte care sunt încetate. Pe lângă asta, în România au venit peste 250.000 de români (...) Absorbția acestei forțe de muncă astăzi este aproape imposibilă", a declarat premierul, joi seară, la TVR.

El a spus că este vorba despre voința unor cetățeni români care decid să plece la muncă în altă țară chiar și în perioadă de pandemie: "Statul român nu poate să interzică nimănui să opteze pentru a munci în altă țară. Nu i-am împiedicat niciodată, nu o facem nici acum și dacă ar fi cineva care ar vrea să-i împiedice nu ar avea cum".

Potrivit agenției dpa, citată de Agerpres, România le permite lucrătorilor sezonieri să părăsească ţara, în pofida crizei, iar guvernul german a ajuns la un acord pentru a prelua 80.000 de lucrători sezonieri străini în condiții stricte, sosirile urmând să aibă loc pe parcursul lunilor aprilie şi mai.

Conform dpa, fermierii germani s-au declarat uşuraţi că vor putea aduce lucrători pentru culturile de sezon, precum sparanghelul alb, o delicatesă de sezon. ”Drept rezultat al acestui aranjament, fermierii noştri pot continua să funcţioneze'', a afirmat Joachim Rukwied, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Germani.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

36865 vizualizari

 • +1 (49 voturi)    
  Umilitor. Papusarii ii obliga sa emigreze (Luni, 13 aprilie 2020, 18:46)

  D-or [utilizator]

  Statul - cu toti conducatorii vremelnici - ii ajuta ce cei mai pricopsiti sau pe pensionarii care oricum nu pot pleca din tara, dar NICIODATA pe cei inca tineri si saraci. Nu. Acestia trebuie obligati sa plece din Romania. Si daca nu pleaca, sunt rapiti, vinduti ca sclavi sau pe bucati.

  Adevaratii conducatori, papusarii, nu-si schimba strategia de zeci de ani:
  Descentralizare, Regionalizare, Alienare, Renuntare, Emigrare, Exploatare.
  Unde vor sa ajunga, e clar: O Romanie vinduta si fara romani.
  • -3 (25 voturi)    
   Nu-i obliga nimeni (Luni, 13 aprilie 2020, 20:27)

   Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   De cand suntem pe acest pamant am fost sclavi. Am inceput cu romanii, apoi la bizantini, unguri, habsburgi, rusi, otomani, fanarioti, sovietici, americani, statatele occidentale etc....
   • +3 (7 voturi)    
    Hehe (Marţi, 14 aprilie 2020, 9:42)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Seby30

    Ii obliga nevoia si forta altora prietene
  • +14 (22 voturi)    
   in timp ce romanilor (Luni, 13 aprilie 2020, 20:33)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   care au un petic de pamant la tara, li se interzice sa-l lucreze:

   Q: Intenționăm să plecăm la casa bătrânească unde avem o plantație proprie de pomi fructiferi pentru a face tăierile și stropirea de primăvară. (...)

   A. (...) și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional (...)
 • +10 (26 voturi)    
  De ce statul creaza facilitati in loc sa investeas (Luni, 13 aprilie 2020, 19:01)

  D-or [utilizator]

  De ce statul se rezuma la "a crea facilitati" investitorilor straini, ceea ce de cele mai multe ori inseamna bani si timp risipiti, in loc sa investeasca direct, ca un bun proprietar?
  Desigur, instaurind Raspunderea Manageriala ca in toate statele occidentale.
  Ai incheiat contracte oneroase ca manager al unei firme (de stat sau private, chiar familiale)- nu mai poti participa la deciziile niciunei firme si nici rudele pina la gradul 4. Asta, in plus fata de raspunderea penala si civila.

  Tratatul UE permite asta in cel putin 3 capitole distincte"
  - principiul neutralitatii fata de forma de stat sau privata a unei firme
  - principiul interventiei atunci cind jocul liber al pietei nu da rezultate mai bune decit ar da interventia (ori aceasta a fost demonstrata deja in multe sectoare)
  -principiul permiterii investitiilor directe de stat in sectoare strategice.

  Da, dar asta ar presupune patriotism, competenta, curaj, asumare, efort, expunere fara vreun beneficiu direct.
  Ar fi prea mare deranjul.
  • 0 (14 voturi)    
   leberalii ti-au raspuns de mult (Marţi, 14 aprilie 2020, 1:18)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   cica "orice investitie publica incalca principiile leberale", asa ca si de-ar crapa tara, ei tot nu fac asa ceva; leberalismul ueber alles
 • +18 (36 voturi)    
  .... (Luni, 13 aprilie 2020, 19:04)

  ak33 [utilizator]

  Inseamna ca nu stiti cat lucreaza vara zilierrii la fermele din romania , cam de cand rasare soarele si pana apune, deci cam 14 ore, si pe bani multi mai putini si nici aia dati la timp
  • +16 (28 voturi)    
   exact (Luni, 13 aprilie 2020, 19:20)

   razeshu [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   bine zis. Ca sa nu mai vorbim de conditiile de cazare si higiena atunci cand sunt veniti din alte localitati. Iar preturile la taraba sunt la fel de mari ca amrfa din import. Daca iti faci timp sa ii asculti ins ape producatori iti plang non stop ca nu ii ajuta statul, ca vor subventii ... . Tara croita cu sus'n jos. Meritocratia hotilor.
  • -19 (37 voturi)    
   Ferme de stat. Practica agricola pt elevi (Luni, 13 aprilie 2020, 19:20)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   Daca ar fi ferme de stat, lucratorii agricoli ar avea statut de salariat tot anul. Vara, ar lucra 14 ore pe zi, dar ar primi salarii si iarna.

   In plus, eu cu mare drag mi-as trimite copilul toamna in practica agricola, asa cum am fost noi, ceauseii.
   Ar conta enorm pentru formarea lor fizica si psihica, pentru respectul pentru munca si bani.

   La Galati ne si plateau in functie de normele facute de fiecare elev. Primii nostri bani cistigati din munca.
   • +10 (16 voturi)    
    ..... (Luni, 13 aprilie 2020, 20:56)

    ak33 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    comunist pana la moarte moldovene?
    • 0 (14 voturi)    
     Rational si corect pina la moarte. Fara tabu-uri (Luni, 13 aprilie 2020, 23:16)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui ak33

     Nu am nici idoli, nici tabu-uri.
     Trebuie sa alegem intotdeauna cea mai logica solutie de a ajunge din A in B, fara sa uitam nici cine suntem, nici ce interese avem, nici de unde venim si nici unde si cum trebuie sa ajungem.

     In acest exemplu, trebuie gasita urgent o solutie de a nu-i pierde din nou pe cei care s-au intors.

     Si logic este sa facem noi, direct, ceea ce trebuie, nu sa speram ca aleator, se va intimpla ca vreun privat sa aiba fix aceleasi interese exect acum.
     Riscam sa pierdem mereu momentul amagiti de principii pe care nimeni nu le aplica de fapt 100%, dar ni le impun noua si direct si prin vuvuzele puse sa ne nauceasca.
    • -1 (15 voturi)    
     de ce-ar fi capitalist? (Marţi, 14 aprilie 2020, 1:19)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui ak33

     daca tie iti place slugareala si sclavia, altora nu ne place; ne-am lamurit cu cacatpitalismul vostru, acum il vom darama definitiv si inapoi la comunism, care va ramne pe veci
   • +6 (10 voturi)    
    politicienii si administratia actuala (Marţi, 14 aprilie 2020, 1:51)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    sunt tocmai copiii care inainte de '89 au fost fortati la munci agricole in loc sa fie in scoli sa invete.

    pare ca te critici singur.

    btw, sclavia copiilor este interzisa oriunde in lume.
  • +6 (12 voturi)    
   daca ai luat vreo data oameni cu ziua (Luni, 13 aprilie 2020, 20:24)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   stii ca plata se face la sfarsitul zilei, si ca asiguri bautura, mancare si transport

   daca nu respecti cele de mai sus, si nu dai mancare buna, nu gasesti zilieri nici sa dai cu tunul
  • +8 (8 voturi)    
   In concluzie (Marţi, 14 aprilie 2020, 9:48)

   Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   E mai bine sclav in Germania decat sclav in Romania.
 • +4 (18 voturi)    
  hehe (Luni, 13 aprilie 2020, 19:33)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  mint romanii de ingheata apele.3000 de euro pe luna din agricultura la baza piramidei, pai un neamt din agricultura castiga 10mii pe luna atunci?! voi sunteti sanatosi, ati fost in germania? :))) la 3000 de euro net este un salariu foarte bun in germania, salariile acolo nu sunt mari, e o tara cu picioarele pe pamant in ceea ce priveste salarizarea!
  • -2 (12 voturi)    
   desigur (Marţi, 14 aprilie 2020, 1:21)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   salarii mici, dividente si profituri mari, foarte pe pamant politica asta; munca batjocorita, propritetatea slavita, tipic pedelist
 • +22 (34 voturi)    
  sirieni (Luni, 13 aprilie 2020, 19:48)

  dada123 [utilizator]

  Din multele milioane de musulmani care au intrat in Germania ultimii ani nu se gasesc doritori la lucrul pe camp, paraziti sociali intr-un cuvant, bine ca exista romani
  • -1 (17 voturi)    
   Ai vrut sa spui (Luni, 13 aprilie 2020, 20:28)

   Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui dada123

   ..bine ca exista sclavi.
  • +9 (13 voturi)    
   Aceia trebuie protejați (Luni, 13 aprilie 2020, 20:59)

   JohnnyBGoode [utilizator] i-a raspuns lui dada123

   Ca să nu se îmbolnăvească cumva.
 • +11 (31 voturi)    
  Aici nu e vorba... (Luni, 13 aprilie 2020, 20:05)

  Gigi Kent [utilizator]

  Cred ca toata lumea a inteles problema gresit. Aici nu e vorba de dreptul la libera circulatie (garantat in UE), de dreptul la munca (de asemenea garantat), de faptul ca oricum se castiga mai bine muncind acolo (la pregatirea lor adica mai bine spus la lipsa lor de pregatire) si ca in Romania ar castiga mai putin spre deloc. Aici e vorba despre dubla masura … unii pot munci iar altii trebuie sa stea ca prostii in casa in somaj / somaj tehnic, sa isi vada bruma de economii consumata si totul pentru niste decizii cretine, arbitrare si aplicate de-a valma. Atat ...
  • 0 (12 voturi)    
   Dar tu cat stai acasa (Luni, 13 aprilie 2020, 20:29)

   Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   ....nu trebuie sa mananci?
  • +11 (21 voturi)    
   Sunteți sigur? (Luni, 13 aprilie 2020, 20:57)

   JohnnyBGoode [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Sunteți sigur că "toată lumea" a înțeles greșit și numai dumneavoastră ați înțeles corect?

   A dispărut cumva tot personalul din supermarketuri și magazine alimentare pentru că "trebuie să stea ca proștii în casă și șomaj"? Și cine aduce toate produsele alea din magazine? Și cine le produce? În spitale cine lucrează? Mai sunt destui care lucrează, trebuie doar să priviți un pic dincolo de lungul nasului și îi veți vedea.
   • -7 (11 voturi)    
    hooo (Marţi, 14 aprilie 2020, 1:22)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBGoode

    e vorba de productie, care a fost blocata, nu de servicii
  • -3 (7 voturi)    
   cam da (Marţi, 14 aprilie 2020, 6:37)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Plecarea din CJ catre GER a fost un biznis intre politicienii din RO si aia din GER, pt. companii nu exista Covid si legi.
 • +14 (18 voturi)    
  Am “fugit” (Marţi, 14 aprilie 2020, 0:08)

  Observatory [utilizator]

  acum 45 de ani de comunism, nu știam ca comunismul se va duce și așa eram de fericit in’89 pentru romani , România și un viitor mai bun.
  Bucuria a trecut demult , comunismul nu a părăsit România , și poporul nu s-a schimbat , cum așteptăm ....
  Citesc câteodată , și devin nostalgic și chiar dezamăgit .
  Mulți , aici , acuza conducătorii fără sa se dezvăluie adevarul :
  Poporul continua sa votezi aceiasi “Gașca “ de borfași , hoți, impertinenti, analfabeți și profitori , absolut este lipsa de patrioti .
  Poate așa am procedat și eu, am plecat și dus am fost. Pot fi considerat trădător , pe buna dreptate, am suferit împreuna cu familia , nevinovat , și pentru viitorul copiilor , le-am als alta orânduire ...
  PS
  Nu am regrete personale, pentru “fuga “ de
  Comunismul mincinos ...
  • -1 (9 voturi)    
   n-a fost comunism in Romania (Marţi, 14 aprilie 2020, 1:55)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   a fost doar un feudalism intarziat.
  • 0 (8 voturi)    
   "Bravos natiune / halal sa-ti fie !" (Marţi, 14 aprilie 2020, 2:06)

   IONUS [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Da, da, si io in 1989 am iesit in strada, in Brasov (nici nu mai stiu de ce, probabil cu speranta sa fiu si eu impuscata)

   Sa fim seriosi. Asta e. Macar in 89 ne-a fost desemnat un "inamic", bietul Ceausescu, dar acum dam din colt in colt.. Nu votez pe nimeni si nimic, din princpipiu (nu e cea mai buna cale, dar pe asta am ales-o)

   Cred ca se poate face ceva indiferent daca suntem in Romania ori in strainatate, si cu voturile s-o mai lasam balta. Fac si io ca cetateanu' turmentat al lui Caragiale : "dar io cu cine votez stimabile ??"

   Nu mai e loc de nostalgie. La lupta ! / aux armes citoyens/ marchons, marchons ...

   PS Foarte bine ati facut ca ati "fugit". Va puteti intoarce daca vreti? Ca acuma toate-s una.
   • +1 (3 voturi)    
    Nu votezi deci nu ai prințipii ! (Marţi, 14 aprilie 2020, 9:11)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui IONUS

    Nu te poți plânge.Pentru tine este bine.I-ai lăsat să se aleagă și tu să fii supusul.
  • +1 (3 voturi)    
   Poza lui Ceasca (Marţi, 14 aprilie 2020, 4:03)

   Haoleu [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Inlocuita de situri de stiri din romania.
  • 0 (10 voturi)    
   Picatura Chinezeasca (Marţi, 14 aprilie 2020, 5:03)

   Criogenia [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Comunismul este precum picatura chinezeasca, prinde capul slab si-l spala apoi il umple cu exact ce vrea partidul. Eu personal cred ca ceea ce se intampla in Romania cu acea hartie semnata si completata pe proprie raspundere si verificata de 4 clase cu bulanul in mana in coltzul strazii, Ceausescu nici in visele lui cele mai frumoase nu credea ca este posibil sa se intample. Dar uite, nostalgia inchizitiei, sindromul Stokholm, lipsa dorintei de pasteare a libertatilor au facut posibila hartia asta comunista izvorita din minti alterate. Poate nu gandesc eu bine dar revolutia din 89 pentru libertatile astea s-a intamplat sau nu? Poate ca s-a intamplat pentru altceva iar populatia doreste in continuare comunismul dar nu recunoaste nimeni...
  • +2 (4 voturi)    
   Hehe (Marţi, 14 aprilie 2020, 9:58)

   Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Acum cand privatul detine 97% din economie este clar ca traim in "comunism" prietene :). Cred ca daca desfintam statul si privatul detinea 100% atunci eram si mai comunisti :))
   • +2 (4 voturi)    
    comunisti, daaa.... (Marţi, 14 aprilie 2020, 15:21)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

    bre, aveti vedenii cu comunisti? 
    păi hai să vedem:
    -Ro e baza militara mericană
    -Ro e poligon nato
    -cam 80% din economie-resurse sunt la multinationale vest, moca
    -cele 5 banci care taie si spanzura sunt din vest
    Comunism, este?
    • 0 (2 voturi)    
     Da (Marţi, 14 aprilie 2020, 15:34)

     Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Ai citit bine, suntem in "comunism" pentru ca toata economia este la privatii straini :). Capitalism era daca detinea statul roman tot :) Cel putin dupa mintea unor luminati ca criogenia :)
     • +2 (2 voturi)    
      Intuneric bezna (Marţi, 14 aprilie 2020, 22:52)

      Criogenia [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

      Asta spun si eu...va place sa va tina ca pe oi cu hariuta comunista, vrei nu vrei are puternice valente comuniste de inspiratie China, Russia, nu zic ca-i rau dar libertatea unde mai este?
      • -1 (1 vot)    
       Hehehe (Marţi, 14 aprilie 2020, 23:13)

       Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Criogenia

       Este adevarat in capitalism este libertatea stapanului sa isi abuzeze sclavul. Libertatea asta si eu vreau sa nu mai fie. Daca tu vrei sa mai fie e problema ta.
       • 0 (0 voturi)    
        Ce dreptate ai... (Miercuri, 15 aprilie 2020, 1:36)

        Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

        trăiesc intr-o mizerie de capitalism de 45 de ani, am ceva “ avere” de așa ca un sclav, ma bucur de viata( deh) ca un sclav, am educat copii pa facultăți și au ajuns doctori , tot din mila capitaliștilor ca pentru sclavi....
        In concluzie, nimic nu ma mai surprinde , știu ca foști mei compatrioți continua sa voteze cea ce simt la inima, totul pentru a ajunge la nivelul de trai din Venezuela și N. Corea...
        Din inima va urez succes !
        • 0 (0 voturi)    
         Foarte bine (Miercuri, 15 aprilie 2020, 9:48)

         Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

         Acum spune cat timp sacrifici pentru patron si cat ai pentru tine "sa te bucuri de viata" sclavule ?
       • 0 (0 voturi)    
        Toata filozofia.... (Miercuri, 15 aprilie 2020, 1:58)

        Criogenia [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

        ...este sa determini "sclavul" sa creada cat de important este el in univers. Culmea culmilor, minunea comunista face lucrurile sa devina mult mai simple practic aproape gratis, pe burta goala, toti sclavii se cred imparati, premieri, presedinti, procurori si mai ales judecatori. Unii mai lipsiti de imaginatie sa cred inca militieni. Cu matzul aproape gol, aceasta gloata de importanta majora in univers, este redusa brusc la tacere cu o simpla hartie si un 4 clase cu pulanul in mana in colt de strada...brusc universul s-a prabusit , toti la cotetzele lor , fiecare pe caprarii, afacerile in timpul asta le fac doar autorii hartiei comuniste. Seamana cu PCR direct si asta se poate in zilele noastre datorita "sclavilor" care accepta orice...
        • 0 (0 voturi)    
         Aha (Miercuri, 15 aprilie 2020, 9:53)

         Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Criogenia

         E interesant ce forma de amnezie au capitalistii, isi amintesc doar anii 80 ai comunismului cand nu era mancare, anii 1950-1980 cand tara s-a urbanizat, industrializat, analfabetizat, aia e un mister total.

         Da ce avem noi in tara este clar capitalism, ca el se bazeaza pe stat sa ii asupreasca pe muncitori. Degeaba il numesti tu comunism.
         • 0 (0 voturi)    
          Nu generalizez (Miercuri, 15 aprilie 2020, 11:46)

          Criogenia [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

          Peste tot in lume sunnt amintite lucrurile rele de cele mai multe ori, asta e realitatea, cred ca ai vrut sa zici alfabetizat, in rest ce sa zic...hartia comunista este dovada clara a mentalitatii indoielnice a conducerii Romaniei. Nasol este ca oamenii nu reactioneaza, unde sunt # care rezistau 3 ani? Unde sunt ONG-urile care militau despre libertate si drepturile omului in general? Exista 2 posibilitati: 1. acum se vede cine i-a platit, din cauza asta nu mai protesteaza acum, nuci pas nu mai spun. 2. Daca nu-i plateste nimeni ,nu protesteaza. Ii doare la basca daca nu iese nimic in dreptul lor. Cativa isi fac de cap iar cei multi sunt tinuti ca oile in tarc asteptand parca lupul.
          • +1 (1 vot)    
           Mda (Miercuri, 15 aprilie 2020, 15:45)

           Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Criogenia

           Doar despre lucrurile rele din capitalism nu prea se aminteste nimic eh ?

           Poti numi hartia aia comunista dar adevarul este ca dictatura se impaca foarte bine si cu capitalismul. Doar capitalismul este fascism economic, fuhrer-ul este patronul si ordinele nu se discuta.

           In rest ambele variante despre protestatari sunt realiste. Nici URSS nu a cazut ca au protestat oamenii de rand, doar in Africa conditiile erau mai rele ca in URSS. De obicei orice revolta populara chiar daca initial spontana este eventual manipulata sa "iasa cum trebuie".

           Multimea isi imbratiseaza sclavia indiferent cum se numeste.
 • +9 (13 voturi)    
  A propos de sparanghelul nemtesc (Marţi, 14 aprilie 2020, 1:35)

  IONUS [utilizator]

  Punand cazul ca lumea e speriata cu tembelizoru' de cat de rau se moare in spital la Suceava si pe deasupra orasul e in carantina,

  Dumneavoastra, daca ati fi legati de maini si de picioare acolo, adica fara salariu, fara drept de iesit din casa si cu perspectiva sumbra de a ajunge la sinistrul spital (cica e interzis sa te tratezi la domiciliu, in izolare) ce ati face ?

  Io una, personal, asi taia-o la fuga cu mare viteza in Germania ori si in Tombuctu, daca numai mi s-ar da ocazia. Nu conteaza ce diplome am, merg si la scos buruieni, dar macar ies din Suceava, castig un ban cat or fi el sa mai trimit si acasa si pe deasupra daca ma inbolnavesc, ajung macar intr-un spital civilizat din Germania unde mai pot avea scapare, nu in ala, sinistru, din Suceava.

  Asa e cu libera circulatie in Europa. Unde-i lege nu-i tocmeala. Sclavi nesclavi, nimeni nu forteaza pe nimeni si nu trebuie nici sa dam cu pietre in Guvern. Ca daca acum le-au dat drumul e scandal, dar daca nu le dadeau drumul iesea mai mare scandal. Nu e "Guvernu'" de vina, ci un pic aia care nu au asigurat conditii corecte de deplasare ale sezonierilor.

  Credeti ca aia din Suceava ori de unde vor fi fost au plecat de placere si ca sunt privilegiati ca iacata nu au primit amenzi circuland noaptea inghesuiti in autocaresi cu risc de infectare ? Nu ! Cine pleaca "de placere" chiar cu o saptamana inainte de Pasti si cu capul inainte "la lucru" ??? Au presupun si oamenii aia familie, copii, bunici, etc.

  Eu le tin pumnii si sa se intoarca bine si sanatosi, iar celor care nu se vor mai intoarce asa curand - ca au dreptul - le doresc mult noroc in Germania ori unde se vor stabili ei.

  Avem si noi "agricultura" si nu e in carantina. Dragi fermieri romani, oferiti si voi conditii apropiate de cele din Germania (drept de iesire din Suceava, salariu de genul 8 Euro net pe ora, cazare corecta, asigurare medicala cumescade, adica nu numai CAS, si ia sa vedeti cum vin sucevenii la voi si nu mai pleaca ?)
 • -5 (9 voturi)    
  oare de ce nu aleg...niste cursuri (Marţi, 14 aprilie 2020, 2:20)

  Coco Whistle [utilizator]

  sa se perfectioneze, sa invete ceva mai mult in viata asta, sa contribuie mai mult societatii, comunitatii. sa creeze o treapta ptr generariile vitoare? de ce sintem bre lenesi?
 • +11 (11 voturi)    
  ce ii asteapta? (Marţi, 14 aprilie 2020, 6:36)

  Toni_Romania [utilizator]

  Ii asteapta o munca cinstita cu 9 euro pe ora, si nu cu 1500 lei pe luna, la preturi de UE.
 • +14 (14 voturi)    
  oamenii muncesc (Marţi, 14 aprilie 2020, 6:51)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  uitati-va ce ziceau la plecare majoritatea. Raman cu 1000 sau peste de euro pe luna cu cazare ok masa conditii deci oamenii sunt multumiti. Nu se duce nimeni aiurea plus ca aici toata viata lor n-au sa castige 1000 de euro. In 3 luni sunt 3000 de euro 15.000 de lei pai e de colea? Lumea compara e avantajul comparativ simplu fara cine stie ce calcule. Si mai si invata o limba straina si poate gaseste altceva stand p-acolo. Nu vad ce atata dezbatere pentru niste oameni care se duc sa munceasca pe bani.
 • +2 (8 voturi)    
  Carantinatii cum au plecat? (Marţi, 14 aprilie 2020, 8:26)

  DatatoruldeM [utilizator]

  Dar Daniel ala din Suceava, cum a depasit bariera carantinei? Cine l-a lasat sa plece desi Suceava e inchisa? OK, a plecat, duca-se. La intoarcere insa (mai ales ca are acest antecedent) carantina la intrarea in tara pe termen nelimitat, pina se conving medicii ca e chiar neinfectat. A, pe banii lui, evident, ca nu l-a obligat nima sa o ia razna.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by