Brazilia, țara latino-americană cea mai afectată de coronavirus, a depășit o mie de persoane decedate ca urmare a pandemiei de coronavirus, a anunțat vineri Ministerul Sănătății, potrivit AFP.

Jair BolsonaroFoto: Flickr

Cel mai recent raport al autorităților arată 19.638 de cazuri confirmate, inclusiv 1.056 de morți. Experții se așteaptă ca apogeul pandemiei să aibă loc la sfârșitul lunii aprilie în această țară de 210 milioane de oameni.

Autoritățile din domeniul sănătății din Rio de Janeiro au înregistrat joi primele șase decese legate de noul coronavirus în favele, un cartier sărac în care densitatea populației și condițiile nesănătoase de trai provoacă teama unei infectări masive și a unei mortalități ridicate.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a ieșit pe străzile capitaleiBraziliei vineri, atrăgând mulțimi de susținători în ultimul său atac asupra măsurilor de izolare socială menite să combată răspândirea epidemiei COVID-19, relatează Reuters.

Bolsonaro, un fost căpitan al armatei în vârstă de 65 de ani, spune că măsurile de izolare luate de guvernatorii statelor federale și proprii oficiali responsabili de sănătatea publică afectează în mod inutil economia.

Popularitatea lui Bolsonaro a scăzut de la izbucnirea pandemiei, din ce în ce mai mulți brazilieni fiind revoltați de poziția sa vizavi de boală, pe care el o numește o „mică răceală”.

Vineri, sărbătoare națională în Brazilia, Bolsonaro a mers la un spital militar înainte de a opri la o farmacie ca apoi să își viziteze unul din fii într-o clădire rezidențială, potrivit imaginilor TV și relatărilor presei.

Criticii președintelui spun că atitudinea sa subminează eforturile autorităților de a impune distanțarea socială în rândul populației.