​INTERVIU

Cum este viața într-un centru de carantină instituționalizată: „Dacă unul era infectat nenorocea un etaj întreg!”

de Sabina Bujoreanu     HotNews.ro
Miercuri, 1 aprilie 2020, 16:57 Actualitate | Coronavirus


Voluntar Crucea Roșie Brașov
Foto: Arhiva personala
​Un voluntar de la Crucea Roșie din Brașov ne-a povestit cum este viața românilor care, după ce s-au întors din străinătate, sunt acum nevoiți să stea cel puțin 14 zile într-un centru de carantină instituționalizată.

Românii care s-au întors din străinătate din așa-numitele zone roșii ale pandemiei de coronavirus au fost obligați să stea 14 zile în carantină instituționalizată. La fel, cei care nu au respectat autoizolarea au fost trimiși de autorități tot în aceste centre amenajate special pentru oamenii care ar putea fi infectați cu virusul.

Cum sunt condițiile într-un astfel de centru? Am stat de vorbă, sub protecția anonimatului, cu un voluntar de la Crucea Roșie care merge să ducă mâncare la un centru de carantină din Brașov.

Cum ai ajuns să fii voluntar într-un centru de carantină?

Eu am ajuns voluntar pentru că, din câte am înțeles, la noi în județ nu a vrut nimeni să facă treaba asta, nici de la DSP (Direcția de Sănătate Publică), nici de la primărie, nici pompierii voluntari, absolut nimeni. Eu sunt voluntar al Crucii Roșii și, în principiu, nu aș avea voie să intru în centrele de carantină, numai că din criză de personal m-au luat și pe mine.

Pentru că riscul e foarte mare, cei care intră trebuie să aibă contract de angajare cu Crucea Roșie. Ei, cu toate că vin ca angajați, nu primesc nici un ban în plus pentru asta, deci cumva tot ca voluntari vin, doar că au contract de angajare la Cruce.

„Oamenii, în general, sunt irascibili”Care sunt condițiile în centrele de carantină instituțională? Cum trăiesc oamenii acolo?

Oamenii primesc trei mese pe zi: în fiecare zi un prânz cald, o cină rece și micul dejun pentru ziua următoare, până venim noi din nou cu masa. Doar în cazul familiilor întoarse de afară stau mai mulți în aceeași cameră. În rest, fiecare are cameră și baie proprie. Cei mai mulți văzuți într-o singură cameră erau trei, o familie.

Sunt repartizați astfel încât să nu fie prea mulți pe un etaj, pentru a limita contactul între ei cât mai mult. Noi, în Brașov, acum avem trei centre de carantină, dintre care două în căminele de elevi și unul într-un hotel.

Primăria are contract cu o firmă de catering, iar voluntarii se ocupă cu transportul mâncării în centrele de carantină. Noi suntem echipați din cap până-n picioare cu combinezoane, măști, mănuși, iar noi și DSP-ul suntem singurii care au voie să intre în centrele de carantină. Toate centrele sunt păzite de Poliția Locală.

Noi, voluntarii, cu atât ne ocupăm: le ducem plasele cu mâncare și, eventual, pachetele primite de la familie. Le aducem și produse de igienă: periuțe de dinți, hârtie igienică, săpunuri, dar și soluții pentru a-și curăța WC-ul. Noi nu le dăm mâncarea în mână, ci o lăsăm în fața ușii, batem la ușă, ne îndepărtăm un metru și când ies le spunem „aici aveți mâncarea, poftă bună”.

Ce ar trebui să știe, la ce ar trebui să se aștepte românii veniți din afara țării care vor ajunge în astfel de centre?

Când vii din afara țării sunt două situații posibile: autoizolarea- pentru cei veniți din zonele galbene și portocalii, sau carantina instituțională- pentru cei din zonele roșii.

Cei cărora li se impune carantina vin de la aeroport cu escorta poliției, pentru a nu se abate de la drum și pentru a nu intra în contact cu alte persoane. În carantină stau 14 zile, dar din momentul în care au încercat să iasă li se prelungește carantina cu încă 14 zile.

Însă dacă nu respectă autoizolarea de acasă sunt duși direct în carantină instituționalizată pentru 14 zile. Din câte știu eu, la finalul celor 14 zile de carantină vin doi medici de la DSP, dar nu știu dacă îi și testează sau doar le ia temperatura și se asigură că au o stare de sănătate bună. Sunt încuiate ușile de la fiecare etaj și ușile de la intrare. Singurul moment când se deschide ușa e când ajungem noi cu mâncarea.

Din ce ai văzut, din experiența ta, cât de mult se respectă regulile de carantină?

Duminică stăteau oamenii pe holuri de zici că erau la piață sau la ședința de scară. Se salutau, fumau pe hol, își mai trimiteau lucruri dintr-o cameră în alta. E foarte periculos, pentru că dacă unul din ei era infectat nenorocea un etaj întreg. Asta se întâmplă pentru că ușile de la camere rămân descuiate, se încuie doar etajele.

Până acum n-am prins pe niciunul vrând să scape din carantină, dar am auzit că au mai încercat mulți. Am înțeles că de-aia îi și pun la etajele 3,4,5, pentru a nu încerca să scape.

Cum se comportă cu voluntarii oamenii aflați în carantină?

Oamenii, în general, sunt irascibili, fiecare își strigă necazul. Se plâng că nu au frigider, că nu au televizor, etc. Ieri așteptam să vină mâncarea și au ieșit toți la geam să urle și să bată în geamuri că vor cafele. Fiecare poate face cerere la primărie pentru a primi diverse lucruri.

De exemplu, părinții cu copii mici pot cere de la primărie să primească scutece sau mâncare specială pentru copii, iar aceste cereri se respectă. Noi am dus scutece și de toate, dar nu poți să i le aduci într-o oră, durează un pic, mai ales că sunt o grămadă de oameni în carantină. Dar, de multe ori, când oamenii nu primesc ce-și doresc devin agresivi, fac scandal, ne amenință pe noi, voluntarii. O singură dată au intrat și jandarmii, echipați cu combinezoane, pentru că eram noi în pericol (voluntarii), și nu ne puteam face treaba fără protecția lor.

Acum câteva zile un om devenise foarte violent și amenința că sparge geamurile, că dă foc la cămin. Noi nu ne-am asumat nici un risc să intrăm în centru în asemenea condiții, așa că am dat un telefon la Prefectură și ne-au trimis Jandarmeria. Se vedea că erau destul de porniți.

Pe de altă parte sunt și câțiva oameni care ne tratează cu respect, își respectă carantina, unii îți și mulțumesc pentru mâncare. Sunt puțini așa, dar îți fac ziua mai bună.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25273 vizualizari

 • +37 (39 voturi)    
  Act eroic (Miercuri, 1 aprilie 2020, 18:28)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Multumiri in numele lor... e un act eroic ceea ce faceti dumneavoastra!
 • +14 (24 voturi)    
  Good job, dar unde e BOR? la banca? (Joi, 2 aprilie 2020, 8:33)

  Coresponedntu [utilizator]

  Multumiri si multa sanatate doctorilor, voluntarilor care fac si treaba sarlatanilor cu barbi de la BOR care s-au ascuns acum pentru a-si proteja castigurile ilicite si netaxate. Culmea, unii din cei peste 15 mii popi, aproape cat numarul de doctori cati are Romania, platiti de la buget, mai si infecteaza lumea prin asa zisa impartasanie, o practica ritualica prin care acelasi obiect de metal este introdus in caviatea bucala a mai multor persoane neverificate, existand conditii optime pentru propagarea epidemiei. Cei care fac scandal in centrele de carantina institutionalizata sa fie trimisi sa se trateze la miile de biserici girate de ei si clasa politica iresponsabila votata de ei !
  • +4 (14 voturi)    
   mai bine ca stau departe (Joi, 2 aprilie 2020, 12:01)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Burtosii aia de la BOR ar umple spitalele imediat daca ar intra in contact cu virusul. Macar voluntarii de la Crucea Rosie sunt pregatiti pentru asa ceva.
  • -2 (14 voturi)    
   Pe cuvantul tau? (Vineri, 3 aprilie 2020, 9:31)

   Geo6101 [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Medici, asistente, infirmiere, voluntari cu totii sunt demni de admiratie in aceste zile pentru tot ceea ce fac in lupta cu nenorocitul asta de coronavirus!
   Biserica face si ea ce poate: in zona unde locuiesc eu pentru persoanele in varsta si pentru cei in izolare la domiciliu asigura aprovizionarea cu cele necesare.
   Inmormantarile celor care au pierdut lupta cu boala le fac tot preotii BOR! In unele cazuri se afla ca au murit infectati dupa ce au fost inmormantati. Te intreb tu te-ai apropia de un sicriu cu un mort infectat cu coronavirus? Eu, sincer nu!
   Dar ne-am invatat sa invinovatim biserica pentru orice! E adevarat, nu exista padure fara uscaturi, dar daca dispare si speranta si credinta atunci ce ne mai ramane?
   • +2 (10 voturi)    
    cu sau fara popa cand mori, (Vineri, 3 aprilie 2020, 18:10)

    Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Geo6101

    e acelasi lucru . nu se justfica existenta a peste 16 mii sarlatani la 20 mii medici, plus cheltuieli de miliarde in constructia de temple.
    EUROSTAT, date credibile zic eu: Romania are cel mai mic nr de doctori si cel mai mic procent din PIB alocat sanatatii din UE , Este insa pe locul 3 dupa Italia si Polonia (tari cu populatie de 4 ori resopectiv de 2 ori mai mare decat a noastra) la numarul de popi.
    De ce nu pun la bataie acum bisericile pentru centre de triere, testare sau chiar spatii pentru bolnavi... Le e frica , s.au dat la fund, sa nu se infecteze.
    • -2 (2 voturi)    
     ... (Luni, 6 aprilie 2020, 8:35)

     Geo6101 [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

     Si, desigur, biserica este de vina ca nu avem medici si ca ne pleaca medicii in alte tari pentru conditii de munca si lefuri mai bune...
     • +2 (2 voturi)    
      Amin! (Luni, 6 aprilie 2020, 9:30)

      Alui [utilizator] i-a raspuns lui Geo6101

      Pe langa catedtrala neamului (aproape un miliard de eiro) statul a cheltuit banii pe:
      -catedrale noi si gigantice in apropape fie are judet (cea de la Baia Mare e cat un munte);
      - biserci noi in fiecare cartier si in fiecare sat (tot mari);
      -sute si poate mii de manastiri;
      - salriile a peste 18.000 de popi, daca nu sunt mai multi acum.
      Cred ca la nivel de cheltuieli de la bugetul statului, BOR e pe primul loc!
      Bineinteles ca daca macar o parte din banii astia af fi fost investiti in spitale, salariile medicilor, nu ar fi plecat atati!
      • 0 (0 voturi)    
       Da, numai ca nu e vina Bisericii (Luni, 6 aprilie 2020, 13:46)

       Geo6101 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

       daca statul da sau poftim cei care conduc statul dau!
       Credeti ca daca nu ar da bani pentru construirea de biserici am avea autostrazi sau spitale, ne-ar ramane medicii in tara s.a.m.d? Nici vorba! Ar gasi alte utilizari (vezi situatia Bucurestiului, studiile de fezabilitate repetate, panselutele, bordurile schimbate sau dublate...)
       Sunt cersetori care o duc mai bine ca multi altii care muncesc! E vina lor ca primesc bani de pomana?
       • 0 (2 voturi)    
        Sigur ca da! (Luni, 6 aprilie 2020, 15:15)

        Alui [utilizator] i-a raspuns lui Geo6101

        In afara cheltuielilor cu BOR, statul nu poate cheltui bani fara contracte! Acolo e mai greu sa furi, ca pana la urma se afla! Cu BOR, e totul pe fata! Dar probabil BOR plateste bani politicienilor care le fac donatii din banii statului, si sigur presteaza servicii electorale in schimbul banilor!
    • 0 (0 voturi)    
     Iar chestia cu bisericile centre de triere (Luni, 6 aprilie 2020, 8:38)

     Geo6101 [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

     mi se pare cea mai tare! Manipulare, bieinteles! Alege biserica centrele de triere sau spatiile de ingrijire pentru bolnavii de coronavirus? Are biserica aparatura de testare sau de mentinere a vietii?
 • +18 (20 voturi)    
  sunt și câțiva oameni... (Joi, 2 aprilie 2020, 8:47)

  fl0rin [utilizator]

  Cam asta-i esenta problemelor in Romania. Sunt si cativa oameni, amestecati intr-o masa amorfa de ... sa le zicem fiinte bipede.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by