Copiii au rar simptome severe când sunt infectați cu coronavirus și este mai puțin probabil să contacteze Covid-19, spun experții pentru AFP. Dar asta nu înseamnă că bebelușii și adolescenții nu sunt purtători ai virusului și nu îl pot răspândi, potrivit Yahoo News.

CoronavirusFoto: defense.gov

”Știm că copiii pot fi infectați de virus, dar nu par să se îmbolnăvească foarte tare și să moară”, a spus Justin Lessler, epidemiolog la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Acesta a adăugat că ”ceea ce nu știm este cât transmit boala acești copii asiptomatici sau ușor simptomatici”.

Într-un studiu de la jumătatea lui februarie a 44.000 de cazuri confirmate în și pe lângă orașul Wuhan se arată că categoria de vârstă 10-19 ani reprezenta doar 1% din infecții și s-a înregistrat un singur deces.

Pacienții sub 10 ani reprezentau mai puțin de 1% din numărul total al infecțiilor și nu a fost înregistrat niciun deces.

Sunt mai multe teorii cu privire la motivele pentru care copiii, mai ales cei foarte mici, sunt mai puțin înclinați să aibă simptome grave.

”Copiii se întâlnesc cu atâtea boli în primii ani de viață încât sistemul lor imunitar este pregătit și răspunde mai bine la noile infecții”, a comentat Sharon Nachman, șeful secției de infecții pediatrice de la Spitalul pentru Copii Stony Brook din New York.

Până acum aproximativ 30 de țări, inclusiv Irlanda, China, Italia, Polonia, Japonia și România, au suspendat orele, afectând aproximativ 400 de milioane de copii, potrivit UNESCO. Alte 20 de țări au hotărât să ia măsuri parțiale.

Unii argumentează că îndepărtarea copiilor de clase nu își are rostul, iar prin faptul că stau acasă îi expun pe cei mai în vârstă.

Cu toate acestea, Nachman este de acord cu închiderea școlilor.

”Plecăm de la prezumția că toți copiii vor fi infectați”, a spus ea într-un interviu, în care a adăugat că ei dau boala părinților și persoanelor din casă.

”În loc să avem 100 de oameni bolnavi mâine, vom avea 10 pentru următoarele 10 zile, ceea ce înseamnă că mai puțini oameni vor veni deodată la spital”.