O adolescentă răpită a fost ucisă în septembrie 2022 de polițiștii californieni care trebuiau să o salveze, după o urmărire cu tatăl ei, potrivit unei înregistrări video făcute publice recent, informează AFP.

Mașina politie SUAFoto: Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia

Savannah Graziano, în vârstă de 15 ani, a fost împușcată mortal de mai mulți ofițeri ai șerifului în comitatul San Bernardino, la est de Los Angeles. Tatăl ei, Anthony Graziano, o răpise și îi omorâse mama cu o zi înainte.

Filmat dintr-un elicopter al forțelor de ordine, imaginile arată o urmărire a bărbatului cu peste 175 km/h. În timpul acestei urmăriri frenetice, mai multe focuri de armă sunt trase din camioneta sa.

Apoi, mașina sfârșește prin a merge pe contrasens pe o bretea de autostradă și se oprește în mărăciniș. Înregistrarea video o arată apoi pe Savannah Graziano ieșind de pe scaunul pasagerului și îndreptându-se spre un ofițer care o strigă, potrivit înregistrării audio de pe microfonul acesteia.

„Vino aici! Vino la mine! Vino, vino, vino, vino, (...) mergi, mergi, mergi, mergi”, o îndeamnă ofițerul.

În același timp, un mesaj radio care pare să vină din elicopter i-a alertat pe ofițerii de la sol cu privire la prezența adolescentei.

„Fata este afară (...) Este afară, pe partea pasagerului”, a avertizat radioul.

În videoclip, adolescenta se ghemuiește mai întâi la pământ timp de câteva secunde, apoi se ridică și se îndreaptă spre un grup de polițiști. Se aude apoi o împușcătură și vocea de la radio care spune „Oh, nu”.

„Opriți-vă!”, strigă polițistul care o chema pe adolescentă către colegii săi. „Nu mai trageți! Este în mașină!”

Fata a fost salvată, dar a decedat din cauza rănilor puțin mai târziu la spital.

Tatăl ei a fost ucis la fața locului. În mașina acestuia au fost găsite mai multe arme de foc și veste antiglonț, precum și sute de cartușe, potrivit șerifului din comitatul San Bernardino.

Autoritățile nu au făcut publice numele ofițerilor implicați. O anchetă este în curs de desfășurare.

Înregistrarea video pune sub semnul întrebării profesionalismul ofițerilor șerifului din San Bernardino. Publicarea sa vine la câteva săptămâni după ce un băiat autist de 15 ani, aflat în plină criză, a fost împușcat mortal de poliție.

Potrivit unei numărători independente realizate de Washington Post, peste 1.100 de persoane au fost împușcate mortal de către poliție în ultimele 12 luni.

Aceste cifre sunt neoficiale, iar departamentele de poliție nu sunt obligate să raporteze incidentele către guvernul federal.